Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poola: Euroopa Liit on hüljanud oma aluslepingud ja pannud seadusandjaks Euroopa Kohtu

-
27.12.2021
Euroopa Kohtust on saanud Brüsseli tšekaa.

Poola valitsuspartei (Õigus ja Õiglus (PiS)) esimees Jarosław Kaczyński ütles hiljuti, et Euroopa Liidu aluslepingud ei ole enam Euroopas kohaldatavad ja nimetas EL-i uueks seadusandjaks Euroopa Kohut.

„Võib öelda, et Euroopa Liidu institutsioonid on aluslepingud täielikult hüljanud,“ rääkis Kaczyński Gazeta Polskale antud intervjuus. „EL-i aluslepingud on lakanud kehtimast ja uueks seadusandjaks on saanud Euroopa Kohus.“

Poola suhted Euroopa Liidu ja EL-i kohtusüsteemiga halvenesid järsult pärast seda, kuid Euroopa Kohus määras Poolale 1,5 miljoni euro suuruse trahvi päevas kohtu otsuste mittetäitmise eest. Kõigepealt nõudis kohus, et Poola maksaks 500 000 eurot päevas Turówi söekaevanduse mittesulgemise eest,  lisaks 1 miljon eurot päevas otsuse eest mitte saata laiali kohtunike distsiplinaarkoda.

Ühtlasi rõhutas Kaczyński, et Poola lükkab tagasi kõik Brüsseli ettepanekud laiendada EL-i heitkogustega kauplemise süsteemi. Euroopa Komisjon tegi hiljuti ettepaneku kehtestada sarnased nn rohelised regulatsioonid kütusele, ehitusmaterjalidele ja põllumajandusele, ühtlasi on komisjonil plaan luua fond, kuhu koguneks raha uutest maksudest. „Poola seisukoht on selge: meie ei ole andnud selleks mingit luba ega anna ka edaspidi. Ongi kõik,“ kinnitas Kaczyński.

Ta lükkas ümber väited, nagu võiks Poola teha kannapöörde ja toetada heitkogustega kauplemise süsteemi laiendamist vastutasuks EL-i taastefondi rahastuse saamiseks, mida Euroopa Komisjon on praegu keeldunud Poolale välja maksmast. „Esiteks, taastefondi rahade blokeerimine Poolale on täiesti ebaseaduslik. Selleks puudub igasugune sisuline või seaduslik alus. Tegemist on ebaseadusliku tegevusega, mis on vastuolus õigusriigi põhimõtetega, aga ka ausameelsusega,“ ütles ta.

Kaczyński selgitas, et Poola ei ole nõus niisuguse vahetuskaubaga, kuna heitkogustega kauplemise süsteemi tagajärjed oleksid katastroofilised poolakatele, Poola majandusele ja Poola perede eelarvele. „Tegemist on umbes niisuguse pakkumisega: ma annan sulle 100 000 zlotti, aga sina annad mulle vastutasuks miljoni. Ükski mõistlik inimene ei hakkaks sellist pakkumist isegi mitte kaaluma,“ lisas ta.

Allikas: RemixNews