Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Me kõik saame eluaegse!

-
01.01.2022
Jaapani teadlased on tõsised tegijad

Jaapani ravimifirma Nobelpharma võib 2023. aastal alustada kliiniliste katsetega koroonaviiruse vastase vaktsiiniga, mis võiks tagada eluaegse immuniteedi.

Nagu kirjutab Japan Times, uue preparaadi kallal töötab Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science teadlaste grupp professor Michinori Kohara eestvedamisel. Aluseks võeti veel 18 sajandil Suurbritannias leiutatud rõugetevastane vaktsiin, mida kasutati Jaapanis 1976. aastani. SARS-CoV-2 valk siirdatakse rõugete vaktsiini rekombinantsesse viirusesse. Katsetades kõrgpatogeenilise linnugripiga nakatatud hiirte peal saavutati 20 kuud kestnud immuunsus, kusjuures artiklis rõhutatakse, et 20 kuud ongi näriliste keskmine eluiga. Uue vaktsiini prototüüpi katsetati krabisööjatel makaakidel ja tuvastati, et see kaitses primaate pneumoonia arenemise eest ja viiruse sisaldus nende kopsudes oli alla toda miinimumi, mis võimaldaks tuvastada selle olemasolu standardmeetoditega seitsme päeva möödudes nakatumise hetkest.

Nüüd orienteeruvalt 2023. aastal kavatseb Nobelpharma Co kliiniliste katsetuste esimest ja teist faasi 150 kuni 200 vabatahtliku peal, sealhulgas haiguse läbipõdenute ja teiste preparaatidega täisvaktsineeritute kaasamisel.

Nagu väidab professor Michinori Kohara, veel üks eluaegse vaktsiini eelis seisneb selles, et seda saab pikemat aega säilitada toatemperatuuril tahkel kujul.

Ivan Makarov