Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Gaasihinna tõus algatas Kasahstanis enneolematud rahutused

-
05.01.2022
Kui Eestis võivad Reformierakond ja Kaja Kallas energiahindade mängida kuidas tahes, siis temperamentsemad kasahhid lähevad kohe tänavatele.
© Scanpix

Kasahstani president vallandas kolmapäeval valitsuskabineti, et peatada energiahinna tõusule järgnenud enneolematud üleriigilised rahutused.

President Kassõm-Džomart Tokajev kehtestas kolmapäeval eriolukorra riigi suurimas linnas Almatõs ja lääneosas Manggõstau oblastis pärast seda, kui tuhanded inimesed tulid tänavaile valitsuse tagasiastumist nõudma.

Kolmapäeva hommikul presidendi veebisaidil avaldatud korralduses öeldakse, et Tokajev nõustus peaminister Askar Mamini juhitud kabineti tagasiastumispalvega.

Asepeaminister Alihhan Smailov täidab peaministri ülesandeid kohusetäitjana kuni uue valitsuskabineti moodustamiseni, seisis korralduses.

Riigi kaguosas asuvas äripealinnas Almatõs vallandus teisipäeva hilisõhtul kaos, kui politsei kasutas pisargaasi ja šokigranaate, et maha suruda riigi lääneosas vedelgaasi (LPG) kohaliku hinnatõusu tõttu alanud rahutused.

Eriolukord Almatõs ja Manggõstaus kehtib 5. jaanuarist 19. jaanuarini, seisis presidendi veebisaidil.

Kella 23.00-st kuni 7.00-ni kehtib mõlemas piirkonnas öine liikumiskeeld, mis hõlmab piiranguid linnadesse sisenemisel ja neist väljumisel.

Tokajev kutsus mitu tundi varem oma pressiesindaja Berik Uali Facebooki postitatud videos üles rahunema.

“Valitsust ei kukutata, aga konflikti pole vaja,” ütles Tokajev pöördumises.

AFP ajakirjanik nägi Almatõs, kuidas politsei kasutas šokigranaate 5000-pealise rahvahulga vastu, kui see mööda peatänavaid marssides valitsusvastaseid loosungeid skandeeris ja mõnikord sõidukeid ründas.

Meeleavaldajad skandeerisid enne kokkupõrkeid politseiga “vanamees välja”, viidates Tokajevi endiselt mõjuvõimsale eelkäijale ja mentorile Nursultan Nazarbajevile – ning nõudsid “valitsuse tagasiastumist”.

Teise olulise sammuna nimetas Tokajev kolmapäeval riikliku julgeolekukomitee uue asejuhi Nazarbajevi vennapoja Samat Abiši asemele.

Sõnumirakendused Telegram, Signal ja WhatsApp ei olnud kolmapäeval riigis saadaval, samas kui kaks sõltumatut veebilehte, mis proteste kajastasid, näisid olevat blokeeritud.

Rahutuste algpõhjus oli veeldatud gaasi hinnatõus Manggõstaus, kuid hinnalangetus vastuseks protestijate nõudmistele ei suutnud neid rahustada ja meeleavaldajad on asunud esitama uusi nõudmisi.

Manggõstau sõltub suhteliselt odavast veeldatud gaasist sõidukite peamisest kütusena ja igasugune hinnatõus mõjutab toiduainete hinda, mis on pandeemia algusest niigi järsult tõusnud.

Tokajev asus ametisse 2019. aastal, tema valis oma mantlipärijaks Vene presidendi Vladimir Putini lähedane liitlane Nazarbajev.

Kuid 81-aastane Nazarbajev, kes on Kasahstani valitsenud alates 1989. aastast, säilitab riigi üle kontrolli julgeolekunõukogu esimehe ja “rahva juhina” – põhiseaduslik roll, mis annab talle puutumatuse ja ainulaadsed privileegid poliitikakujundamise osas. (BNS)