Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopa inimõiguskohus ei võtnud Briti geipulma koogilugu menetlusse

-
06.01.2022
Geipulma tort. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Euroopa Inimõiguste Kohus keeldus neljapäeval menetlemast juhtumit, kus Briti pagaritöökoda keeldus geipulmaks kooki küpsetamast, öeldes, et esmalt tuleb ammendada kõik kodumaised kohtuinstantsid.

Belfastis elav hageja Gareth Lee tellis 2014. aastal koogi ühe geiaktivisti pulmadeks, mis olid kavas varsti pärast seda, kui Põhja-Iiri parlament lükkas samasooliste abielu seadustamise kolmandat korda tagasi.

Ta palus kristlasest pagaril kaunistada tort pildiga USA telesarja “Sesame Street” geipaarist Bertist ja Erniest ja kirjutada juurde “Toetame geiabielu”.

Ashers Baking Company, mille nimi viitab vana testamendi Jaakobi pojale, võttis tellimuse vastu, aga keeldus seejärel erisoovidest, vabandas ja andis Leele raha tagasi.

Geide õiguste eest võitleva organisatsiooni Queer Space aktivist Lee esitas pagaritöökoja vastu kaebuse.

Kohalik kohus leidis, et pagaritöökoda on süüdi diskrimineerimises, ehkki samasooliste abielu seadustati Põhja-Iirimaal Ühendkuningriigi viimase osana alles 2020. aastal.

Apellatsioonikohus jättis otsuse jõusse, aga Briti ülemkohus tühistas otsuse, öeldes, et pagaritöökoja omanikud ei keeldunud Leed teenindamast sellepärast, et too on gei, vaid kuna nad ei tahtnud levitada sõnumit, millega nad sisimas ei nõustu.

2019. aastal andis Lee asja Euroopa Inimõiguste Kohtusse (ECHR) põhjendusega, et ülemkohtu otsus rikkus mitut Euroopa inimõiguskonventsiooni sätet.

ECHR keeldus koogilugu menetlemast, sest Lee pidanuks nende sõnul esitama inimõiguskonventsioonist lähtuvad argumendid esmalt Briti kohtutele.

Leed pahandas tagasilükkava otsuse juures eeskätt asjaolu, et see ei käsitlenud hagi tuuma, vaid lähtus tehnilistest kaalutlustest.

Pagaritöökoda kohtuvõitluses toetanud kristlik organisatsioon Christian Institute ütles, et kohtuotsus on suureks kergenduseks.

EHCR-i otsus on hea uudis sõnavabadusele ja kristlastele, kiitis instituudi avalike suhete asedirektor Simon Calvert. (AFP-BNS)