Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Einar Laigna 30 aasta eest: eestlaste religioon on valitsuseusk

-
14.01.2022
Einar Laigna arvamus 30 aastat tagasi on aktuaalne ka täna.
© UU

Eesti endine vaimulik ja ohvitser Einar Laigna rääkis 5. märtsi 1992. aastal Eesti Raadio saates “Usaldustelefon” peetud kõnes “Orjameelsus ei mahu mu hinge”, et eestlaste religioon on valitsuseusk. See jätkuv orjameelsus ähvardab ka tänast Eestit enda alla matta – kui lastakse ülisuurte elektriarvetega endast üle sõita.

“Siiski peaksin välja tooma ühe halva ajaloolise omaduse, mis praegu ähvardab Eesti Vabariigi taastamisele kujuneda saatuslikuks. Eestlane usub nimelt alati valitsust: eestlane on valitsuseusklik. Eestlane ei julge sõna valitsusevastane enda kohta kasutadagi, sest valitsusevastane on midagi kohutavat ja mõeldamatut. Valitsus on eestlasele nagu Jumal maa peal, selle vastu ei tohi olla. Ja seetõttu ongi nii, et kui võtta praegu populaarsusreast 50. inimene ja panna võimu juurde, siis kahe nädala pärast on tema populaarsus tõusnud vähemalt 3. kohani.

Teisisõnu: kellel on võim, see on meie rahva hulgas populaarne. See on võimukultus. Ja see on igal juhul halb. Demokraatiasse kuulub ju ka see, et valitsusi võib vahetada nagu sokke või mütse: on külm ilm, siis paneme sooja mütsi, ja kui praegune valitsus ei tule oma ülesannetega toime, siis paneme uue. Selles ei ole midagi imelikku, kaasaja demokraatia üks ideid ongi selles, et valitsus ei ole Jumal, ta peab ainult teenima rahvast, ja kui ta ei teeni hästi, siis pannakse teised mehed,” rääkis Einar Laigna tollal.