Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Vabaduse konvoid on üle maailma mõju avaldamas

-
11.02.2022
“Lõpetage koroonamandaatide nõudmine ja me läheme koju!” kõlab nõue.
© Scanpix

Protestid vaktsiinidepasside ja muude koroonapiirangute vastu on laienenud üle maailma, eriti on neid tunda ingliskeelsetes riikides väljaspool Euroopat.

Koroonaprotest Uus-Meremaa parlamendi juures laienes reedel, kui politsei tõmbus tagasi pärast päev varem aset leidnud  kokkupõrkeid meeleavaldajatega, vahendab AFP-BNS.

Parlamendi juurde püstitatud telklinnakus valitses reedel peomeeleolu. Inimesed kuulasid muusikat ja tantsisid, samal ajal kui politsei neil barrikaadide taga silma peal hoidis.

Vaatepilt oli väga erinev neljapäevast, mil politseiahelik püüdis protestijaid laiali ajada ja võttis kinni 122 inimest. Wellingtoni politsei nimetas taandumist “tasakaalukaks lähenemiseks”, viidates asjaolule, et rahva hulgas on ka lapsi.

Politseijuht Corrie Parnell ütles, et politsei jätkab protesti jälgimist ja ohjes hoidmist. Kuna protestijate seas olevat erinevate põhjuste ja motivatsiooniga inimesi, olla selge ja sisuka suhtlemise alustamine keeruline.

Teisipäeval alguse saanud protestis võeti eeskuju Kanada veoautojuhtide nn. vabaduskonvoist. Uus-Meremaa nõuab kohustuslikku koroonavastast vaktsineerimist tervishoiu, õiguskaitse, hariduse ja riigikaitse alal töötavatelt inimestelt. Keeldujaid ähvardab vallandamine. Vaktsineerimistõendit nõutakse ka restoranidesse, spordivõistlustele ja jumalateenistustele minejailt.

USA kutsus neljapäeval Kanada võime rakendama meetmeid valitsusvastaste meeleavalduste lõpetamiseks, mida juhivad veokijuhid, kes on blokeerinud piiripunkte, teatas Valge Maja.

Kahjuks ei ütle AFP-STT uudis seda, kas meeleavaldused soovitatatakse lõpetada jõu või kompromisside kaudu. Justin Trudeau valitsust arvestades on esimene variant tõenäolisem.

“Sisejulgeolekuminister Alejandro Mayorkas helistas oma Kanada kolleegidele ja kutsus neid üles kasutama föderaalseid volitusi selle olukorra lahendamiseks meie ühisel piiril ja pakkudes oma ministeeriumi täielikku tuge,” ütles üks kõrge riigiametnik.

“USA transpordiminister Pete Buttigieg rääkis samuti oma Kanada kolleegiga USA tarneahelate tähtsusest,” lisas ametnik.

Kanada veokijuhtide protest koroonareeglite vastu sulges Manitoba provintsis Kanada-USA piiripunkti, teatas neljapäeval politsei.

“Suure hulga autode ja põllumajandusmasinatega meeleavaldus blokeerib Emersoni piiripunkti. Ükski auto ei pääse läbi ei põhjast ega lõunast. Piiripunkt on suletud,” ütles politsei Twitteris.

Alberta ja Ontario olulised piiriületuspunktid on olnud protestide tõttu blokeeritud juba mitu päeva.

Protestijad on pealinnas Ottawas meelt avaldanud kaks nädalat. Olulise kaubanduskoridori, üle Detroiti jõe viiva Ambassadori silla, blokeerimisega on veokijuhid avaldanud märkimisväärset majandusmõju. Tavaoludes viivad veokid ühe päeva jooksul üle silla keskmiselt 323 miljoni USA dollari väärtuses kaupa.

Kanada ja USA kaubanduskojad ja tööstusorganisatsioonid on nõudnud Ambassadori sillal liikluse taastamist.

Kanada Vabaduse konvoi asus teele riigi lääneosast, protestides vaktsineerimisnõude ja teiste koroonareeglite vastu USA ja Kanada piiri ületamisel, kuid viimasel ajal nõutakse üha rohkem ka valitsuse ja eelkõige peaminister Justin Trudeau tagasiastumist.

Reaalses elus saab meeleavaldusi lõpetada pigem koroonapiirangute leevendamine ja kaotamine kui jõuga olukorra lahendamine.