Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Trudeaul on valida kolme stsenaariumi vahel, kuid tundub, et tema valik võib olla halvim

-
12.02.2022
Karikatuur rekajuhtidest ja Trudeaust.
© Witty Cartoons

Ameerika Ühendriikide administratsioon on väidetavalt nõudnud, et Kanada peaminister Justin Trudeau kasutaks föderaaljõude veokite blokaadi lõpetamiseks Ambassadori sillal. Viimasel viiel päeval on Kanada veokijuhtide protestiaktsiooni „Freedom Convoy“ käigus blokeeritud liiklus USA ja Kanada vahel, suletud on üks olulisematest piiripunktidest, samuti väga tiheda liiklusega Ambassadori sild Ontario ja Detroiti vahel. Selle tagajärjel on väga häiritud autoosade tarne ja autotootjad on sunnitud sulgema tehaseid mõlemal pool piiri.

Associated Pressi (AP) andmetel vestles USA sisejulgeolekuminister Alejandro Mayorkas ja transpordiminister Pete Buttigieg oma Kanada kolleegidega ja soovitasid neil tungivalt olukord kiiresti lahendada. „Ühe föderaalvalitsuse ametniku sõnul ei välistata ühtegi võimalust,“ kirjutab AP. „Ametnik soovis jääda anonüümseks, kuna tal ei ole volitusi avalikkusega suhtlemiseks.“

Ambassadori silla kaudu liigub 25% USA ja Kanada vahelisest kaubaveost ja blokaadi tagajärjed on koheselt tuntavat. Nii Michigani kuberner Gretchen Whitmer kui autotootjaid koondav ühing on blokaadid hukka mõistnud.

Ei ole selge, milliseid föderaaljõude Trudeau blokaadi lõpetamiseks kasutada plaanib. Siiani on ta öelnud, et sõjaväe kaasamine ei ole kavas.

Ambassadori silda omava Detroit International Bridge Company esimees Matt Mouroun teatas samuti, et blokaadid ei tohi enam jätkuda ning esitas kolm erinevat stsenaariumi, kuidas valitsus saaks protestid lõpetada.

1. Lõpetada protestid vaktsineerimiskohustuse kehtetuks tunnistamisega, võttes arvesse, et ehkki suur osa veokijuhtidest on vaktsineeritud, on nende hulgas ka neid, kes mitmel erineval põhjusel on otsustanud end mitte vaktsineerida, kuid kes on samuti teeninud ära austava kohtlemise ja neile peab olema võimaldatud teha väärikalt tööd ja teenida riiki.

2. Eemaldada Ambassadori silda blokeerivad sõidukid, et kaubandus ja kauplemine saaks jätkuda.

3. Teha mitte midagi ja loota, et protest lõppeb iseenesest: võimalus, mis suure tõenäosusega pikendab blokaadi, muserdades veelgi meie majandust ja seades ohtu veelgi rohkem töökohti.

Trudeau on siiani jäänud kindlaks vaktsineerimisnõudele ja oma koroona vastu võitlemise protokollile, ehkki mitmetes provintsides on peaministrid otsustanud piirangud lõpetada.

„Kanadalastel on õigus protesteerida, õigus mitte nõustuda oma valitsusega ja õigus teha end kuuldavaks. Me kaitseme seda õigust alati,“ kirjutas Trudeau teisipäeval Twitteris. „Kuid olgu selge, et neil ei ole õigust blokeerida meie majandust, meie demokraatiat, meie kaaskodanike igapäevaelu. See peab lõppema.“ Samas unustab Trudeau, kuidas ta ise on kaks aastat kestnud piirangutega teinud just sedasama – blokeerinud majandust ning rikkunud inimeste põhiseaduslikke õigusi ja igapäevaelu.

Ontario peaminister Doug Ford on aga otsustanud takistada protesteerijatele veebilehe GiveSendGo kaudu annetatud summade väljamaksmist. GiveSendGo postitas vastuseks Twitteris:

„Teadke, et Kanadas on täpselt NULL seadust, mis kirjutaks meile ette, kuidas me GiveSendGo’s oma vahendeid haldame. Kõik annetused KÕIGI kampaaniate raames liiguvad GiveSendGo’st otse kampaanias ette nähtud saajatele, milledest „Freedom Convoy“ ei ole kuidagi vähem oluline kui mõni teine.“

Allikad: Breitbart, AP