Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uus Watergate? Trumpi väidetavad sidemed Venemaaga on Hillary Clintoni meeskonna väljamõeldis

-
16.02.2022
Hillary Clinton kasutas Donald Trumpi vastu Watergate taktikat.
© Scanpix

Reedel esitas USA justiitsministeeriumi erinõunik John Durham Washingtoni föderaalkohtule kaebuse, millega süüdistatakse Hillary Clintoni 2016. aasta valimiskampaania töötajaid Donald Trumpi järele luuramises – seda nii Trumpi presidendikampaania kui ka presidentuuri ajal.

Durham, kes tegeles 2016. aasta presidendivalimistega seotud nn Vene sidemete uurimisega, tuli välja põrmustava infoga, mille kohaselt maksis Clintoni kampaania heaks töötav jurist Michael Sussmann ühele tehnoloogiaettevõttele Trumpi pealtkuulamise eest. Varasemalt on Sussmann mõistetud süüdi FBI-le valetamises.

Sussmann oli õigusbüroo Perkins Coie partner. Perkins Coie omakorda teeb tihedat koostööd demokraatide parteiga, samuti palkas Perkins Coie omal ajal ettevõtte Fusion GPS-i, mis tegeles Trumpi nn Vene sidemete valetoimiku koostamisega.

Durhami süüdistus on seotud võimaliku huvide konfliktiga. Nimelt esindas Sussmanni esindanud õigusbüroo Latham & Watkins LLP ka teisi uurimise all olevaid osapooli, „kelle huvid võisid olla vastuolus kostja huvidega“. Nende hulgas on näiteks ka Perkins Coie, endine Perkins Coie advokaat Marc Elias ja Hillary Clintoni kampaania.

Lisaks paljastab Durhami raport, et Sussmann oli seotud katsega saada andmeid Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) projektist, et luurata Trumpi ja tema lähimate kolleegide järele, seda nii Trumpi eraruumides Trump Toweris kui ka tema töökabinetis. Eesmärk oli leida mingit kompromiteerivat teavet, mida oleks saanud kasutada nn Vene koostöö narratiivi osana.

Raportis seisab ühtlasi, et Trumpi vastased süüdistused kokkumängus Venemaaga tuginesid väidetavatel ühendustel Venemaa mobiilsideteenuseid pakkuva ettevõttega. Paraku jäeti märkamata, et nimetatud ühendused olid USA-s väga tavalised ja alanud juba 2014. aastal, Obama administratsiooni ajal, s.t ammu enne Trumpi.

Durhami esitatud süüdistusi on juba võrreldud Watergate’i skandaaliga, mil vabariiklastest ametnikud murdsid 1972. aasta presidendikampaania ajal sisse Demokraatliku Partei peakorterisse. Ent Trumpi puhul ei piirdunud luuramine mitte ainult kampaaniaperioodiga, vaid jätkus ka tema ametisse astumise järel.

2016. aasta juulis alustas Obama administratsioon väidetavate Trumpi ja Venemaa vaheliste sidemete uurimist, seda pärast Trumpi nalja pressikonverentsil, kus ta viitas Hillary Clintoni kadunud e-kirjadele.

2017. aasta märtsis märkis raadioajakirjanik Mark Levin, et avalikkuses leidub tõendeid selle kohta, nagu oleks Trumpi kaastöötajaid pealt kuulatud. Pärast seda väitis Trump ise, et teda kuulatakse pealt ning sattus loomulikult tohutu meediarünnaku alla.

Durhami reedese paljastuse järel esitas endine president Trump avalduse, milles kirjutas: „Erinõunik Durhami hiljutised paljastused on ümberlükkamatuks tõendusmaterjaliks ja näitavad, et minu kampaania ja minu presidentuuri järele luurasid isikud, kes olid palgatud Hillary Clintoni poolt eesmärgiga luua täiesti väljamõeldud süüdistus kokkumängus Venemaaga. Tegemist on palju ulatuslikuma ning suurema skandaaliga kui oli Watergate ning kõik, kes olid sellega seotud ja pealtkuulamisest teadsid, tuleks võtta kriminaalvastutusele.“

Allikas: 2X Breitbart