Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO Peeter Ernits telesaates: koroonapassinõudega on üle pingutatud

-
16.02.2022
Laadime sisu...

ERR-i 15. veebruari saates „UV faktor“ koroonapiirangute teemadel oli külaliseks ka EKRE poliitik Peeter Ernits, kelle sõnul on ühiskond koroonapassinõudega üle pingutanud. “Eelmisel nädalal aeti mind Tartus kolmest kohvikust välja, sest mul oli uuendamata vaktsiinipass. Ma ei süüdista neid kohvikute ettekandjaid, aga sain aru, kuidas tunnevad end inimesed, kes on ühiskonnast välja lülitatud,” rääkis Ernits.

Saatejuht Urmas Vaino sõnul ootavad kõik piirangute leevendamist nagu kevadet. Kuid kui mitmetes teistes ühiskondades piiranguid kaotatakse, on Eesti omad visad kaduma, vaatamata rahva häälekale vastuseisule õiguste piiramisele.

“Meil on kõigil kõrini viirusest ja piirangutest,” nõustus Vainoga teadusnõukoja juht Toivo Maimets. “Huvi piiranguid hoida pole kellelgi, keskne küsimus on, millises tempos neid leevendame. Teadusnõukoda vaatab pidevalt, milliseid piiranguid leevendada, milliseid mitte.

Jurist Carri Ginter leiab, et meeleavaldamine on demokraatia toimimise viis ja tema oleks mures, kui miitinguid ei tohiks olla. Tema hinnangul on inimeste põhiõigusi piiratud liiga kergekäeliselt piiramata ajaks.

Ginter ütles, et demokraatia puhul on vabadus lähtekoht ja piirangud erand, seetõttu tuleb seadustega reguleerida, kas piiranguteks on mõjuv põhjus, kauaks need jäävad ja kes kontrollib vajadust. Praeguses olukorras on oht, et kui võimule tuleb totalitaarse mõttelaadiga seltskond, siis on neil vabaduste piiramiseks olemas sissetallatud rada ja pärast ei saa keegi arugi, kuhu vabadus jäi, ja seetõttu ei tohi vabadusi jupphaaval ära anda.

Samuti leiab Ginter, et omikroni tingimustes oleks mõistlik tuua vaktsineerimispassi kõrvale testimine.

“Miks ei tohi kiirtestiga minna kohvikusse, nagu oli alguses? Praegu on olukord, kus piirame terve inimese vabadusi, et haiged saaks liikuda ja see on sama, kui panen korraliku inimese vangi, et ta tänaval peksa ei saaks,” rääkis Ginter.

Maimets on aga kiirtestide suhtes kriitiline.

Eesti Perearstide Seltsi juht Le Vallikivi sõnul on õige leida ühiskondlik kuldne kesktee piirangute ja vabaduste vahel. Le Vallikivi hinnangul ei saa pidada kohvikus käimise vabadust inimvabaduste ülimaks piiranguks.

Ginter pole taolise mõtteviisi juurdumisega rahul. “Mind juristina ärritab mõtlemine, et vabadus on miski, mida ma saan valitsuselt dooside kaupa. Õigusi ei saa ära võtta nii, et me enamusega otsustasime, et sul pole kohvikusse asja, kuigi me ei tea, kas see meede toimib. Kes teostab järelvalvet? Millal see lõpeb?,” vaidles Ginter Vallikiviga.

Jurist juhtis tähelepanu ka sellele, et koroonapiirangute puhul kasutatakse liiga palju mõistet “ajutine”, kuid selle mõiste ajaline piirang pole paika pandud, vaid jäetud valitsuse tasandile ning seda ilma kontrollita. Tema soovituseks on, et kui piirang läheb üle kuue kuu, läheb selle üle otsustamine Riigikogu pädevusse.