Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas tunnistas Riigikogus, et tema vastuseid sõltuvad meeskonna eeltööst, mitte enda kompetentsist

-
16.02.2022
Kaja Kallase ja reformierakonna vihapursked olid seekord väga tugevad. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Peaminister Kaja Kallase selgitusi on raske tõsiselt võtta, sest need koosnevad kas eelmise valitsuse või küsimuse esitaja süüdistamisest ning paberile kirjutatud numbrite ettelugemisest. Niipea kui valitsusjuhil paberit ees pole, seisab Riigikogu ees ebakompetentne tavainimene.

On loomulik, et peaministrit toetab meeskond, aga see peaks valitsusjuhti täiendama, mitte asendama.

Nii hakkas peaminister kolmapäevases Riigikogu infotunnis pärast saadik Helir-Valdor Seederi küsimust kriisimeetmete kohta heietama: “Eks infotunnis alati need teemad, mis antakse ette, on üks suur nuputamine, mida Riigikogu liikmed tegelikult küsida plaanivad. Ma pean ütlema, et meil on terve meeskond, kes üritab ära arvata, mida üks või teine Riigikogu liige tegelikult on mõelnud, kui ta ütleb, et ta tahab küsida kriisimeetmete kohta. Ja teemasid, ma ütlen ka Helir-Valdori kohta, on siin terve rida, mida ta võiks küsida. Aga pean tunnistama, et üllatasite – seda ma ei arvanud.”

Saadik Rene Kokk küsis keskkonnahoiu teemal ja konkreetselt teede äärest ära korjatud prügikastide kohta. See ajas peaministri taas segadusse: “Ühesõnaga, ma otsin kohe selle numbri, sest kuna küsimus oli “Keskkonnahoid Eestis”, siis tõesti jällegi meeskond ei arvanud ära, et te tahate rääkida prügikastidest, küll me mõtlesime, et võib-olla te tahate rääkida metsadest, võib-olla tahate rääkida Natura aladest, võib-olla tahate rääkida erinevatest teemadest, aga prügikastidest ei arvanud. Aga ütlen jah, et ma olen teiega absoluutselt nõus. /…/ Aga ma ootan, ehk mulle saadetakse see number kohe. Ja selle juures see on ebavajalik kärbe.”

Nii selgub, et peaminister tuleb rahvasaadikute ette selleks ette valmistumata, ja kui tal pole riigiasjadest ülevaadet, asendab ta selle oponentide süüdistamisega. Isegi selline omaette arutelu saadikute kuuldes sellest, kuidas küsimus oli ootamatu ja ettevalmistamata, ei mahu valitsusjuhi puhul normaalsusesse.

Politoloog Tõnis Saarts kirjutas ERR-is Kaja Kallasele pika ülistuskõne, kasutades seejuures fraase: “Avalikkusega suhtlemise omapärad saavadki seletuse, kui näeme temas ennekõike eksperti, kes on ühtlasi ka riigitüüri juures” ja “Kaja Kallast iseloomustatakse kui põhjalikku, analüütilist ja nõudlikku juhti, kes lähtub oma otsustes ennekõike läbikaalutud argumentidest.”

Raske on näha Kaja Kallases eksperti ja põhjalikku analüütikut, kui ta ei suuda ilma meeskonna koostatud paberita adekvaatseid selgitusi jagada.

Allikas: stenogrammid