Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE saadikud Paide volikogus esitasid eelnõu koroonapiirangute lõpetamiseks linnas

-
19.02.2022
Kalle Grünthal
© Uued Uudised

Neljapäeval toimunud Paide linna volikogu istungil esitasid EKRE saadikud Kalle Grünthal, Priit Põder ja Märt Mikson ning Isamaa saadik Janis Tikk volikogule menetluseks määruse eelnõu, mille kohaselt lõpetatakse Paide linna haldusterritooriumil avalikus ruumis kohustuslik maskikandmise nõue ning kohustusliku koroonatõendi kasutamine.

“Neljateistkümnelehelise eelnõu põhirõhk koos seletuskirjaga keskendub peamiselt juriidilistel aspektidele, millest olulisem on Põhiseaduse § 154, mille kohaselt kõiki kohaliku elu küsimusi otsustavad ja korraldavad kohalikud omavalitsused, kes tegutsevad seaduste alusel iseseisvalt.

Lühidalt öeldes võib Põhiseaduse kohaselt panna kohalikule omavalitsusele kohustusi ainult seaduste alusel. Vabariigi Valitsuse korraldus, millega kehtestatakse avalikus ruumis kohustuslik maskikandmise nõue ning Covid-19 tõendi kasutamine vaktsineerimise või läbipõdemise tõendamiseks, ei ole aga Põhiseaduse mõttes aga seadus. Samastada korraldust seadusega on välistatud, sest Põhiseadus seda lihtsalt ei luba.

Selline pretsedenditu samm sai astutud seetõttu, et juba 24. septembril möödunud aastal Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poolt esitatud  kaebus Tallinna Halduskohtule, millega palutakse tühistada ebaseaduslikud piirangud, mida Vabariigi Valitsus oma korraldusega kehtestas on veninud teosammul. Võib julgelt öelda isegi seda, et kohtunik Andreas Paukštys on võtnud kasutusele venitamise taktika, et haldusasi  ei jõuaks nii ruttu kohtusaali, sest viie kuu jooksul ei ole jõutud isegi istungini.

Asja puänt on aga selles, et valitsus korraldus, muuseas ka ebaseaduslik korraldus, kehtib niikaua, kui kohus pole seda tühistanud. EKRE saadikute COVID-19 vastase piirangute lõpetamise eelnõuga, kui volikogu selle vastu võtab tekib analoogne olukord. Ei piisa sellest, et Kaja Kallas lihtsalt ütleb, et see on ebaseaduslik, vaid Vabariigi Valitsus peab Paide linnavolikogu määruseks tühistamiseks pöörduma kohtusse.

Ehk siis, nii kuidas küla koerale, nii koer külale. Seda enam, et nii valitsuse esindajad kui ka teadusnõukogu esindajad on avalikult väitnud, et piirangute kehtestamise lõpetamine on poliitiline otsus. Siit edasi on aga mõttekoht kõigile teistele omavalitsustele.”

Kalle Grünthal