Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikohus NETS-ist: kas tänaste teadmiste juures on teatud meetmete kehtestamine proportsionaalne

-
22.02.2022
Riigikohus
© Uued Uudised

Riigikohus tegi oma arvamuses terve rea kriitilisi ettepanekuid nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusele (NETS) ning rõhutas, et seda oleks eelkõige vaja teha praegusest oluliselt selgemaks ning suurendada otsustajate poliitilist vastutust, vahendas ERR.

Riigikohus märkis, et täiendavat tähelepanu tuleks pöörata riigi eesmärkidele kriisis ning abinõude proportsionaalsusele. Riigikohtu hinnangul on küsitav, kas eelnõu astub tegelikult piisavaid samme seletuskirjas deklareeritud suunas.

Riigikohus märkis, et läbipaistvuse suurendamiseks tuleks tagada otsustajate poliitiline vastutus ning eelistada tuleks parlamendi, äärmisel juhul valitsuse või valdkonna ministri, mitte aga apoliitiliste terviseameti ametnike või koolidirektorite otsustusõigust.

Riigikohtu hinnangul tuleks silmas pidada, kas tänaste teadmiste juures on teatud meetmete kehtestamine proportsionaalne.

Riigikohus leiab, et selline ühetaolise ja kõikehõlmava abstraktse režiimi kehtestamine tundmatutele ja juba tuttavatele haigustele võib anda täitevvõimule liiga laiad volitused.