Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikogu infotund: EKRE lahkumine saalist tõi kaasa Reformierakonna saadikute räigete vihakõnede laine

-
23.02.2022
Kaja Kallase ja reformierakonna vihapursked olid seekord väga tugevad. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Kolmapäeval lahkusid EKRE saadikud protestiks pidevalt valetava peaministri Kaja Kallase vastu infotunni ajaks Riigikogu saalist ja selle aja kasutasid Reformierakonna saadikud ning mõned sotsid ära massilisteks vihakõnedeks, mis esitati küsimustena Kaja Kallasele, et siis üheskoos ilkuda, mõnitada ja irvitada.

Reformierakonna saadikud, sealhulgas kunagine ELKNÜ Keskkomitee propaganda- ja kultuuriosakonna instruktor Valdo Randpere, näitasid üles erakordset poliitilist kultuuritust, rääkides selja taga halba neist, kellel polnud võimalik neile vastata, loopisid süüdistusi, ähvardasid ja kleepisid silte ning ning said selle eest ka tunnustavaid sõnu peaministrilt.

Infotunni ajal hakkasid EKRE saadikutele saabuma inimeste kirjad ja sõnumid: “Mis toimub? Saalis käib meeletu teie tõrvamine!”

Mõned näited. Margit Sutrop, kes ise algatas inimset jagamise õigeteks ja teisejärgulisteks, seostas Varro Vooglaidu koguni küüditamiste ja mahalaskmistega: “…on meil kõigil olnud suur šokk kuulata, kuidas Objektiivi saates Varro Vooglaid tegi sellise avalduse, et vahet ei ole, kas see on Eesti kubermangu või mis pärast liiga emotsionaalselt, me võime argumentidega kinnitada, et peab lehvima sinimustvalge. Ja minu küsimus on konkreetselt selles, kas uuritakse Varro Vooglaiu võimalikku seost meie agressiivse naaberriigiga ja missugused on Varro Vooglaiu seosed Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga, kellega koos korraldatakse miitinguid, mis kutsuvad välja astuma põhiseadusliku korra vastu ja kukutama valitsust. Küsin seda sellepärast, et Ameerika Ühendriigid on hiljuti teinud avalikuks nimekirja, millised inimesed kuidas maha lastakse, küüditatakse, mis toimub Ukrainas. Kindlasti on olemas nimekiri nendest, kes saavad võimule, kui Ukraina täielikult okupeeritakse, ja võib arvata, et samasugused nimekirjad on Eesti kohta. Kas Varro Vooglaid võib olla selles nimekirjas, kes soovib seda Eesti kubermangu juhtima hakata? On teile andmeid?”

Toomas Järveoja: “EKRE saadikud, on sellest Varro Vooglaidist just nagu kõrvaldanud ja süüdistavad ministreid valetamises, et nemad ei ole kokku kutsunud meeleavaldusi. Ma võin tulla kohtusse tõendama, et EKRE esindajad ellu kutsusid 23. oktoobriks, organiseerisid bussid ja tõid inimesi siia miitingule. Nii et see on selge vale, et EKRE ei ole organiseerinud neid miitinguid.”

Kõnealune miiting ei olnud EKRE korraldatud ja Toomas Järveojal on võimalik oma süüdistusi faktidega kinnitada ka Riigikogu ees. Kaja Kallas aga kiitis Järveojat küsimuse asetust ülevoolavalt ja lõpetas talle omaselt:  “Nii et see on tõepoolest huvitav. Aga jah, selle selles võtmes on … Nüüd mul läks teie küsimus meelest ära. Vabandust!”

Reformierakonna saadikud muutsid infotunni seega oma käpardliku peaministri ülistamise ning opositsiooni sõimamise kohaks. Sai ju ka Isamaa kuulda järgmist.

Helir-Valdor Seederile ütles Kaja Kallas: “Mulle tundus küsimuses olevat selline murekoht, et ma hakkan rääkima teie enda tegudest, aga ma seda ei räägi, vaid vastan küsimusele.”

Aivar Kokale: “Kõigepealt see jutt, mis te rääkisite vaktsineerimisest. Et lapsed viivad haigusi koju. Mis see teie ettepanek siis on? Et lapsed ei tohiks koju minna või?”

Selgrootu Riigikogu esimees Jüri Ratas mõistagi “omade” vaenukõnesid ei takistanud.

Allikas: Riigikogu stenogrammid