Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ukraina presidendi sõnul on neid üksi Venemaaga võitlema jäetud 

-
25.02.2022
Purustused Ukraina pealinnas Kiievis.
© Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles neljapäeval, et tema riik “jäeti üksi” Venemaaga võitlema.

“Oleme jäetud üksi oma riiki kaitsma,” ütles Zelenskõi videopöördumises. “Kes on valmis meie kõrval võitlema? Ma ei näe kedagi,” kurtis riigipea.

“Kes on valmis andma Ukrainale NATO liikmelisuse garantii? Kõik kardavad,” jätkas Zelenskõi.

President märkis, et väidetavalt tahab Venemaa rääkida Ukraina neutraalsest staatusest.

“Ütlen kõigile meie riigi partneritele – praegu on tähtis hetk, meie riigi saatus on otsustamisel. Küsin neilt, kas nad on meiega? Nad vastavad, et on meiega, aga pole valmis meid enda juurde allianssi võtma,” rääkis Zelenskõi.

“Täna hommikul kaitseme oma riiki üksi. Nagu eilegi, maailma kõige võimsamad riigid vaatavad kaugelt pealt,” ütles Zelenski. “Kas Venemaa on mõjutatud eilsete sanktsioonide poolt? Me kuuleme oma taevas ja näeme oma pinnal, et nendest ei piisanud.”

Ukraina presidendi hoiatusel viibivad pealinnas Kiievis Venemaa sabotaažirühmad.

Pärast südaööd rahvale peetud videopöördumises ütles sünge ilmega Zelenskõi, et “vaenlase sabotaažirühmad on Kiievisse sisenenud”.

President kutsus elanikke üles valvsusele ja liikumiskeelu reeglite järgmisele.

Zelenskõi teatas pöördumises 137 ukrainlase hukkumisest pärast Venemaa vägede sissetungi.

“Täna me oleme kaotanud 137 oma kangelast, oma kodanikku. Sõjaväelast ja tsiviilisikut,” ütles riigipea. President lisas, et veel 316 inimest on saanud vigastada.

Zelenskõi allkirjastas neljapäeval määruse, millega kuulutati välja üldmobilisatsioon.

“Ajateenijad ja reservväelased kõigis Ukraina regioonides kutsutakse teenistusse,” seisis Ukraina presidendi määruses, mis on jõus 90 päeva.

Zelenskõi tõi välja, et Venemaa invasioon lahutas Moskva ülejäänud rahvusvahelisest kogukonnast.

“Mida me täna kuuleme? See ei ole ainult raketiplahvatused, lahingud ja lennukimürin. See on uue raudse eesriide heli, mis langeb ja lõikab Venemaa ära tsiviliseeritud maailmast,” ütles president videopöördumises.

Zelenskõi katkestas neljapäeval ühtlasi Vene vägede sissetungi tõttu Kiievi poliitilised suhted Moskvaga.

Tegu on diplomaatiliste suhete esmakordse katkestamisega pärast seda, kui Ukrainast sai Nõukogude Liidu lagunemise 1991. aastal järel iseseisev riik.

“Me katkestasime diplomaatilised suhted Venemaaga,” teatas Zelenskõi videoläkituses.

Ukraina ja Venemaa säilitasid suhted ka keerulistel aegadel kahe Ukraina läänemeelse revolutsiooni ajal 2004. ja 2014. aastal, ehkki suhted Kremliga halvenesid. Analüütikute sõnul oli Kiiev huvitatud Moskvaga diplomaatiliste kanalite avatuna hoidmisest, et pakkuda konsulaarteenuseid ja muud abi ligi kolmele miljonile Venemaal elavale ukrainlasele. (AFP-STT-BNS)