Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaubandusketid tõrjuvad agressiooni tõttu Vene kaupu välja

-
25.02.2022
Coop on otsustanud Ukrainas toimuva agressiooni tõttu lõpetada Venemaa ja Valgevene kaupade müügi ning ettevõtte pakkumise reklaamimise Venemaa kanalites.
© coop.ee

Eestis on mitmed kaubandusketid teatanud, et toetuseks Ukrainale ja sanktsioonidena Venemaale ei hakka nad enam Vene  kaupu müüma.

Coop on otsustanud Ukrainas toimuva agressiooni tõttu lõpetada Venemaa ja Valgevene kaupade müügi ning ettevõtte pakkumise reklaamimise Venemaa kanalites.

“Leiame, et praeguses olukorras ei ole põhimõtteliselt võimalik jätkata koostööd riikidega, kes on nii brutaalselt otsustanud vastu astuda demokraatlikule maailmakorrale,” teatas ettevõte.

Otsus Venemaa telekanalites reklaami lõpetamiseks sündis juba enne sõjategevuse algust teisipäeval, 22. veebruaril, kuid toidu- ja esmatarbekaupade müümise lõpetamise tingis reaalne sõjategevuse algus neljapäeval, 24. veebruaril.

Tulenevalt sõjalisest olukorrast Ukrainas otsustas Barbora koostöös suurpartneri Maximaga eemaldada sortimendist kõik Venemaa ja Valgevene päritoluga toidu- ja esmatarbekaubad, edastati neljapäeval ettevõtte pressiteates.

Tootevalikust eemaldatakse valmis kuiv- ja kiirtoidud, kastmed, karamelli maiustused, teevalik, erinevad kuivained (sh nt päevalilleseemned), Valgevene kalatooted hematogeen ning alkohoolsed ja alkoholivabad joogid.

Barbora lõpetab Venemaa ja Valgevene toodete edasimüügi kõikides riikides, kus ettevõte tegutseb ehk Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas.

Eemaldatavate toodete nimistut koostatakse ning alates 25. veebruarist on nende riikide tootevalik Barbora sortimendist eemaldatud.

Barbora tegevjuht Kirke Pentikäinen sõnas, et olukorda hinnatakse kõikides riikides ning järgitakse ka valitsuste poolt vastu võetud otsuseid ning suuniseid. Ta lisas, et Barbora järgib ka kõiki valitsuse poolt kehtestatud võimalikke regulatsioone.

Solidaarsuses Ukraina ja ukrainlastega, keda on palju nii RImi töötajate kui klientide seas, ning olles sügavalt vastu Venemaa kallaletungile Ukrainale, lõpetab Rimi Baltic Venemaa päriolu kaupade müügi oma kauplustes.

Otsus tähendab, et alates neljapäevast hakatakse kõigis Rimi poodides Eestis, Lätis ja Leedus eemaldama tootevalikust Vene ettevõtete toodetud kaupu. Rimi Baltic teavitab ka oma varustajaid, et lõpetab Venemaa päritolu kaupade hankimise.

Rimi Eesti on teinud ka otsuse lõpetada reklaami edastamine kõigis Venemaa päritolu telekanalites.

“Hetkel on Eesti Rimides müüdavast kaubast umbkaudu üks protsent Venemaa päritolu. Ehkki see moodustab meie sortimendist väga väikese osa, lõpetame praeguse kriisi valguses vene päritolu kaupa hankimise ja müügi oma kauplustes. Samuti oleme teinud otsuse lõpetada Rimi reklaamimine Venemaa telekanalites. Meie ettevõttes töötavad koos erinevast rahvusest, erinevas vanuses inimesed erinevatest kultuuriruumidest. Hindame ja austame erinevaid arvamusi ning toetame igati rahulike lahenduste leidmist mis tahes konfliktiolukorras,“ sõnas Rimi Eesti juht Vaido Pajumäe. “Seega on koostöö lõpetamine Venemaa ettevõtetega meie jaoks loogiline ja tänases olukorras vajalik samm.”

Ukraina sündmustega seoses lõpetab Selver Venemaa ja Valgevene kaupade sisseostu; nende kaupade osakaal ei ole jaekaeti sortimendis märkimisväärne.

Seejuures lõpetas Selver juba veebruarikuu alguses reklaami edastamise Venemaa telekanalites.

“Selver seisab demokraatliku ja vaba maailma eest. Agressioon suveräänse Ukraina territooriumil on tugev löök väärtuspõhise maailma alustaladele, millele reageerimata jätmine oleks viga. Tunneme vastutustundliku ettevõttena vastutust ja oleme mõtetes Ukraina inimestega,” ütles Selveri avalike suhete juht Rivo Veski BNS-ile.

Meie kaubamärgi all tegutsevate toidupoodide pidaja AS RR Lektus otsustas Ukrainas toimuva agressiooni tõttu lõpetada Venemaa ja Valgevene päritolu kaupade sisseostu ning müügi.

“Oleme seisukohal, et meil on võimatu teha koostööd Ukrainale kallale tunginud riikidega – Venemaa ja Valgevenega. Süngetel aegadel peame tegema kõik endast oleneva, et toetada Ukrainat ja mõista üheselt hukka agressorite tegevus,” ütles ettevõtte juht Rein Reinvee pressiteates.

“Oleme selle sammuga solidaarsed ka teiste sarnase otsuse teinud jaekettidega,” lisas ta.

Samast otsusest on teatanud Prisma, MV Grupp, Hansapost, Kaup 24 ja mitmed teised firmad. (BNS)