Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poola peaminister kritiseeris lääneriikide ja Saksamaa egoismi Ukraina abistamise osas

-
26.02.2022
Poola peaminister Mateusz Morawiecki.
© Scanpix

Poola peaminister Mateusz Morawiecki kritiseeris laupäeval lääneriike nagu Saksamaa “paindumatu egoismi” eest seoses Venemaa sõjaga Ukraina vastu, ja lisas, et vaja on hävitavaid sanktsioone.

“Täna ei ole aega seda sorti paindumatuks egoismiks, mida me teatud lääneriikide puhul näeme, nende seas kahjuks ka Saksamaa,” ütles Morawiecki Berliinis enne kohtumist Saksa kantsleri Olaf Scholziga.

“Sellepärast ma täna siia tulin… Saksamaa südametunnistuse raputamiseks. Et nad lõpuks nõustuks sanktsioonidega, mis on tõeliselt hävitavad,” lausus ta.

Morawiecki, kelle kohtumisel Scholziga osaleb ka Leedu president Gitanas Nausėda, on teinud üleskutse sulgeda gaasitoru Nord Stream 1 ja heita Venemaa välja maksesüsteemist SWIFT. “Kõik sanktsioonid peavad praegu laual olema,” lausus Morawiecki.

Saksamaa on Venemaa SWIFT-ist eemaldamise osas kõhklev, kuna kardab, et Moskva võib peatada riigile olulise gaasitarne.

Berliin on peatanud küll tegevusloa andmise uuele gaasitorule Nord Stream 2, kuid vanem NS1 pumpab gaasi edasi.

Morawiecki arvustas ka Saksamaa otsust saata Ukrainale relvade asemel kiivreid.

“Viis tuhat kiivrit? See peab mingi nali olema. Tuleb anda päris abi… relvi,” ütles ta, rõhutades, et Ukraina ei võitle vaid enda eest.

“Nad võitlevad meie kõigi eest. Meie vabaduse, meie suveräänsuse. Et me ei oleks järgmised,” rääkis Morawiecki. “Venemaa tahab hävitada meie maailma. Me peame kohe tegutsema, pole aega kaotada.” (AFP-BNS)