Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Venemaa lülitatakse maailmamajandusest välja

-
28.02.2022
Venelased üritavad dollareid ja eurosid kokku osta. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Venemaale Ukrainasse tungimise eest kehtestatud sanktsioonid hakkavad mõjuma ja Venemaa “lülitatakse maailmamajandusest välja”, ütles esmaspäeval Prantsuse Euroopa asjade minister Clement Beaune.

“Venemaa lülitatakse järk-järgult ülejäänud maailmast lahti, seda eeskätt majanduslikult, ja sellel on väga tõsine mõju,” ütles Beaune usutluses raadiojaamale Europe 1.

Ministri sõnul on sanktsioone nimetatud sageli ebaefektiivseteks, kuid rubla vabalangus ja Vene keskpanga paaniline sekkumine räägivad teist keelt.

“Oleme astunud teistsugusesse universumisse,” ütles Beaune. “Me peame oma võimu tunnetama. Venemaal on meil hädasti vaja, Venemaal on vaja ülejäänud maailma.”

Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu langes rubla esmaspäeva hommikul börsivälises kauplemises läbi aegade madalaimale tasemele, börsipäeva ametlikuks alguseks kukkus rubla kurss dollari suhtes üle 30 protsendi ning keskpank keelas Moskva börsil kauplemist alustada.

Saksamaa veoautofirma Daimler Truck teatas esmaspäeval, et lõpetab koostöö Venemaa sõidukitootja Kamaziga. Euroopa suurfirmad on surve all, et nad lõpetaksid ärisidemed Venemaa firmadega.

Daimleril ja Kamazil on ühisfirma, mille raames Kamaz ehitab ja müüb Daimleri veoautosid. Daimler Truck on maailma suurim veoautode tootja.

“Võtsime vastu otsuse peatada kogu oma äritegevuse Venemaal,” teatas Daimler.

Daimleri emafirma Mercedes-Benz AG teatas samuti, et loobub oma 15 protsendi suurusest osalusest Kamazis.

Rootsi veoautofirma Volvo teatas esmaspäeval, et peatas kogu oma tootmise ja müügi Venemaal. Volvol on Venemaal üks tehas.

Suurbritannia naftafirma BP teatas pühapäeval, et loobub oma 20 protsendiliselt osalusest Venemaa naftafirmas Rosneft. BP tegevjuht Bernard Looney lahkus ka Rosnefti juhatusest.

Euroopa liisingufirmad peavad sanktsioonide tõttu märtsi lõpuks Venemaalt tagasi tooma viie miljardi dollari väärtuses lennukeid. Tegemist on tohutu logistilise väljakutsega, tagasi on vaja saada sadu lennukeid. (BNS-ERR)