Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vene oligarhid hakkavad ettevaatlikult sõjavastast kriitikat tegema

-
28.02.2022
Vene oligarh Oleg Deripaska.
© Scanpix

Venemaa oligarhe peetakse jõuks, keda Putin üksi võetuna suudab neutraliseerida, nagu Hodorkovskit, kuid üheskoos võivad nad presidenti oluliselt mõjutada. Mõned neist on oma mässumeelsusest juba teada andnud.

Vene oligarh Oleg Deripaska ütles esmaspäeval, et on aeg lõpetada “kogu see riigikapitalism” ning muuta majanduspoliitikat.

“On aeg muuta majanduspoliitikat, on vaja kogu see riigikapitalism lõpetada,” kirjutas Deripaska Telegramis, nõudes ametiisikutelt “selgitusi”, mis juhtub järgmise kolme kuu jooksul riigi majandusega.

Ilmselgelt on Deripaska mures seekordsete mõjusate sanktsioonide pärast, mis hakkavad murendama ka tema impeeriumi. Poliitiliselt ta siiski sõna ei võta, vaid nõuab selgust, kas Putin kavatseb hukatuslikku poliitikat jätkata.

Vene suurpanga Alfa-bank üks kaasomanikke Mihhail Fridman kutsus päev enne Deripaskat lõpetama sõda Ukrainas. Tegemist on esimese Vene oligarhiga, kes riigi juhtkonna algatatud agressiooni kritiseerib, teatas Briti ringhääling BBC.

“Ma ei esine poliitilise avaldusega. Ma olen ärimees, kes vastutab tuhandete töötajate ees nii Venemaal kui ka Ukrainas. Ma olen veendunud, et sõda ei saa kunagi olla lahendus. Selle kriisi hind on inimelud ja kahju mõlemale rahvale, kes on olnud vennasrahvad sajandeid,” kirjutas Fridman.

Fridman, kes on Forbes’i andmeil Venemaa rikkuselt 11. inimene, nimetas endale kuuluva investeerimisfirma LetterOne kaastöötajatele saadetud kirjas sõda Ukrainas tragöödiaks ja kutsus üles verevalamist lõpetama, vahendas BBC ajalehe Financial Times teadet. (ERR)