Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Lavrovi kostitati mitmel suurfoorumil massiivse diplomaatilise boikotiga

-
01.03.2022
Diplomaadid lahkuvad Lavrovi videokõne ajal desamermeerimiskonverentsi saalist.
© Scanpix

Rida diplomaate lahkus teisipäeval saalist, kui Vene välismimister Sergei Lavrov alustas pöördumist ÜRO Inimõiguste Nõukogu (UNHRC) istungil, sarnase boikotiga kostitasid teda mitmed diplomaadid varem päeval sealsamas Genfis peetud desarmeerimiskonverentsil.

Diplomaadid suundusid joonelt ruumist välja protestiks Venemaa sõjategevuse vastu Ukrainas, kui Lavrovi eelnevalt salvestatud videoläkitus käima pandi, ütles uudisteagentuuri AFP kohapeal viibiv korrespondent.

“Suur tänu selle imelise toetuse eest ukrainlastele, kes võitlevad oma iseseisvuse eest,” ütles Ukraina suursaadik Jevhenija Filipenko, kes oli esimene väljamarssija, koosolekusaalist väljapool asuva Ukraina lipu juurde kogunenud diplomaatidele.

“Igasugune invasioon kätkeb endas inimõiguste rikkumist, massiivset rikkumist ja inimkaotusi,” ütles Prantsuse suursaadik Jérôme Bonnafont.

“On oluline, et inimõiguste nõukogu näitab selle väljamarsiga, et on ühtne koos Ukraina ning ukraina rahvaga,” sõnas ta.

Samasugune boikott leidis aset vähem kui tund varem, kui diplomaadid lahkusid ÜRO Euroopa peakorteri teisest konverentsiruumist.

Lavrov pidi algul ÜRO inimõigusnõukogusse ja desarmeerimiskonverentsile isiklikult kohale minema, kuid ei saanud, sest Euroopa Liidu riigid panid õhuruumi talle kinni.

Desarmeerimiskonverents on ÜRO allüksus, mis loodi 1979. aastal eesmärgiga pidurdada külma sõja aegset võidurelvastumist.

Ka varem kogunesid diplomaadid Ukraina lipu juurde ning aplodeerisid valjult.

Seda oli kuulda ka sisuliselt tühjaks jäänud saalis, kuhu jäi vaid käputäis suursaadikuid riikidest nagu Jeemen, Süüria, Venezuela ja Tuneesia.

Venemaast on saanud rahvusvahelisel areenil paaria pärast sissetungi Ukrainasse, kus Vene väed on väidetavalt juba toime pannud ka erinevaid sõjakuritegusid.

Hommikuse desarmeerimiskonverentsi alguses mälestati Ukraina sõja ohvreid minutilise leinaseisakuga.

“Venemaa valimatud rünnakud tsiviil- ja elutähtsa infrastruktuuri vastu on sõjaroimad ning Rooma statuudi rikkumine,” ütles Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kohtumisel.

Rooma statuut on lepe, mille pani paika Haagi rahvusvaheline kriminaalkohus.

“Venemaa agressioon on üleilmne oht,” hoiatas Kuleba. “Vastus sellele peab olema samuti üleilmne.”

Kuleba ütles, et Ukraina kutsus desarmeerimiskonverentsil kokku kriisi arutamiseks erakorralise plenaaristungi, ent hetkel on ebaselge, kas antud üleskutse ka teoks saab.

AFP – Baltic News Service