Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Filmitegijad kutsuvad boikottima Vene ja Valgevene filmitoodangut

-
02.03.2022
Vene filmi “Kalašnikov” reklaam.
© Scanpix

Eesti filmitegijad ja valdkonna esindajad kutsusid kolmapäeval valitsust erakorraliselt ja ajutiselt keelustama Venemaa ning Valgevene rahastatud filmide tootmist ja levitamist Eestis ning peatama kahe riigiga ametlik filmi- ja kultuurialane koostöö.

„Eranditult kõik Eesti filmivaldkonna ühendused kutsuvad valitsust erakorralise ja ajutise meetmega keelustama Venemaa ning Valgevene riikliku toetusega audiovisuaalse sisu tootmist ja levitamist Eestis ning peatama kahe autokraatliku režiimiga filmi- ja kultuurialane koostöö sõjategevuse lõppemiseni Ukrainas, kuni järgnev olukord rahuldab rahvusvahelist üldsust,” seisis 22 filminduse valdkonna organisatsiooni BNS-ile saadetud ühisavalduses.

Avalduse kohaselt annavad filmitegijad endale selgelt aru, et nende kolleegidel-filmitegijatel Venemaal ja Valgevenes muutub olukord rahvusvahelise boikoti tingimustes tunduvalt raskemaks.

„Seetõttu pöördume otse teie poole, kallid Vene ja Valgevene sõbrad-filmitegijad. Koondage kogu jõud ja loomingulisus ning astuge tegelikke, teie ühiskondi laiemalt haaravaid samme oma riigijuhtide ebainimliku tegevuse vastu! Julgustame teid võtma ühiselt vastutus oma riikide ja rahva saatuse määramisel,” märgiti avalduses. „Me toetame kõiki Putini ja Lukašenko režiimide vastaseid filmitegijaid Venemaal ja Valgevenes.”

Filmirahvas tunnustas ühtlasi kõrgelt Valgevene kolleegide teisipäevast avaldust, millega viimased „mõistsid karmilt hukka Venemaa sissetungi Ukrainasse” ning väljendasid „raevu, et agressor kasutab nende riiki surmakülvavate tiibrakettide tulistamiseks Ukrainasse”.

Eesti filmitegijad pöördusid oma üleskutses ka ukrainlaste poole.

„Ukraina kangelasrahvas, armsad sõbrad-filmitegijad! Teie julgus võidelda selle kurjuse vastu ühtse rahvana on juba legendiks muutunud. Antud pikaleveninud okupatsioon ja sõda on muutnud ajaloo käiku ning viimaste päevadega liigutanud vaba maailma hinge ja südant senikujuteldamatul viisil. Eesti filmirahvas annab au teile kõigile, kes te võitlete mitte ainult oma vabaduse, vaid kogu vaba Euroopa vabaduse nimel. Слава Україні! Героям слава!”

Sarnaseid otsuseid boikottida Venemaa filmitoodangut on viimastel päevadel teinud mitmed riigid, rahvusvahelised organisatsioonid, USA filmistuudiod, aga ka BBC, märgiti avalduses.

Filmitegijad kutsusid üles allkirjastama Ukraina Filmiakadeemia petitisiooni Vene kino boikoti väljakuulutamiseks, mida on võimalik leida aadressilt: https://chng.it/GFywhGb4SX

Ühisavaldusele kirjutasid alla Eesti Kinoliit, Eesti Filmi Instituut, Eesti Stsenaristide Gild, Eesti Filmirežissööride Gild, Eesti Dokumentalistide Gild, Eesti Filmioperaatorite Liit, Eesti Filmitööstuse Klaster, Eesti Rahvuslik Filmiprodutsentide Ühing, Eesti Filmitootjate Liit, Balti filmi, meedia ja kunstide instituut (Tallinna ülikool), Eesti Kunstiakadeemia animatsiooniosakond, Eesti Animatsiooni Liit, Eesti Filmiajakirjanike Ühing, Eesti Audiovisuaalautorite Liit, Tallinna Pimedate Ööde Filmifestival PÖFF, Tallinnfilm OÜ (Kino Artis), Tartu Elektriteater, Kino Sõprus, Võrgukuur, Filmimuuseum (Eesti Ajaloomuuseum), Eesti Näitlejate Liit ja Rahvusarhiivi filmiarhiiv. (BNS)