Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Segadus Euroopa Liidu poolt lubatud sõjalennukitega

-
02.03.2022
Sõjalennukid
© Scanpix

Esmaspäeval rääkis Ukraina kõrge ametnik Politicole, et Ukraina piloodid on juba Poolas, et lubatud lennukid koju lennutada. Samal ajal rääkisid nii Slovakkia kui Bulgaaria valitsuse esindajad väljaandele, et nemad pole lubanud lennukeid Ukrainale annetada. Bulgaaria põhjendas seisukohta muuhulgas sellega, et neilgi on vaja mõelda oma õhuruumi kaitsele ja riigil lihtsalt ei ole piisavalt lennukeid.

Poola president liitus kahe riigiga teisipäeval, öeldes, et selline annetus Poola poolt tähendaks sõjalist sekkumist “konflikti Ukrainas”.

“Meie piloodid on juba saamas Poolas MiG-29 hävitajaid ja rakette,” kirjutas Ukraina presidendipartei Rahva Teener liige Galina Tretjakova sotsiaalmeedias.

Veel ei ole selge, millised riigid hävituslennukeid annetavad, kuid Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja Josep Borrell lubas nädalavahetusel, et EL rahastab hävituslennukite üleminekut Ukrainale mitmest riigist.

Esmaspäeval tunnistas Borrell, et hävituslennukite üleminek ei tule EL-ilt endalt, vaid liikmesriigid annetavad neid kahepoolselt.

Ukraina parlament teatas esmaspäeval, et Euroopa saadab riigile 70 hävituslennukit, nende seas 28 MiG-29 Poolalt, 12 Slovakkialt ning 16 Bulgaarialt, lisaks Bulgaarialt veel 14 Su-25 lennukit.

Tegelikkus on aga teine.