Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Saksamaa raketiabi Ukrainale osutus osaliselt kõlbmatuks

-
05.03.2022
Stinger-raketisüsteem. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Saksamaa võttis hiljuti vastu otsuse saata Ukrainasse õhutõrjerakette, kuid nüüd on selgunud, et osa neist on kasutuskõlbmatud. Nõukogudeaegsed Strela raketid on seisnud endise Ida-Saksamaa ladudes kümneid aastaid ja osad neist on läinud rooste ning hallitavad, vahendab The Telegraph.

Möödunud nädalal tühistas Saksamaa oma varasema keelu toimetada Ukraina sõjapiirkonda relvi ning Saksamaa esimene relvasaadetis ongi juba Ukrainas kohal. Tegemist on 1000 tankitõrjeraketi ja 500 korralikult töötava USAs valmistatud Stringeri õhutõrjeraketiga. Lisaks teatas Berliin, et plaanib saata Ukrainasse 2700 Strela raketti, kuid nüüdseks on selgunud, et vähemalt 700 neist on kasutuskõlbmatud.

Väidetavalt oli Saksamaa kaitseministeerium valitsuse sellisest otsusest väga üllatunud, kuna Strela raketid tunnistati aegunuks juba 2014. aastal. Raketid on laos seisnud juba vähemalt 35 aastat ega ole enam töökorras.

Allikate sõnul soovis Ukraina valitsus Strela rakette nende vanusest hoolimata, kuid 700 raketis on praod ning need on roostes. Sellest hoolimata saadab Saksamaa Ukrainale ilmselt 2000 Strelat, olgugi et nende kasutamist ei peeta enam ohutuks. Ajakirjas Der Spiegel avaldatud salastatud dokumendis seisab, et raketimootori vananemise tõttu ei ole Strela rakettide käsitsemine enam ohutu ja nendega ei saa enam tulistada. Samuti on väidetavalt täiesti mädanenud puidust kastid, milles rakette hoitakse.

Probleem näitab selgelt, millises seisus on Saksamaa relvavaru pärast aastatepikkust militaarvaldkonna alarahastamist. Kantsler Olaf Scholz lubas möödunud nädalal, et olukord peab muutuma ja teatas uue, 100 miljardi suuruse kaitsekulutuste fondi loomisest.

Allikad: The Telegraph, Der Spiegel