Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Venemaa rünnak Ukraina vastu tõi päevakorda Taiwani tunnustamise iseseisva riigina

-
06.03.2022
Taiwan ehk Hiina Vabariik on valmis Mandri-Hiina sissetungiks.
© Scanpix

Endine USA riigisekretär Mike Popmeo ütles eelmisel nädala toimunud visiidi järel Taiwanisse, et Ameerika Ühendriigid peaksid tunnustama Taiwani iseseisvust.

Neljapäeval teatas Pompeo, et USA valitsus peaks astuma „ammu hiljaks jäänud sammu“ ning tunnustama Taiwani vabadust. „Leian, et USA valitsus peaks kohe astuma vajaliku ja ammu hiljaks jäänud sammu õiges ning ilmselges suunas, s.t tunnustama Hiina Vabariiki (Taiwani) diplomaatiliselt vaba ja iseseisva riigina,“ ütles Pompeo oma avalduses. Tema sõnul oleks tegemist „juba olemasoleva reaalsuse“ tunnustamisega.

„Asi ei ole mitte Taiwani tulevases iseseisvuses, asi on vaieldamatus ja juba eksisteerivas reaalsuses,“ väitis Pompeo. „Ja reaalsus on, nagu paljud meie endised ja praegused juhid on selgelt väljendanud, et Taiwanit ei olegi vaja iseseisvaks kuulutada, kuna Taiwan on juba iseseisev riik.“ Ta jätkas: „Selle riigi nimi on Hiina Vabariik (Taiwan). Ameeriklased ja USA valitsus peaksid lihtsalt tunnustama seda poliitilist, diplomaatilist ja suveräänset reaalsust.“

Pompeo sõnul peavad Taiwani liitlased seisma kindlalt saareriigi demokraatlike vabaduste kaitsel. „Kui keegi meist ekslikult ignoreeris või leidis, et ohtude osas vabadusele võib loorberitele puhkama jääda, siis piisab vaid pilgust sellele, mis toimub praegu Euroopas ja igaühele on selge, et meilt, kes me vabadust sügavalt hindame, oodatakse jätkuvalt väga konkreetset ja fokusseeritud juhtimist,“ lisas Pompeo, viidates Venemaa sissetungile Ukrainasse.

Hiina välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin nimetas Pompeo visiiti „põlastusväärseks ja tulutuks pingutuseks“. Tema sõnul peaks USA käsitlema Taiwani teemat ettevaatlikult ning arvestama, et ükskõik milline toetusavaldus Taiwanile on asjatu.

Paljud analüütikud pelgavad, et seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse võib Hiina teha sama Taiwanis, ehkki Hiina on lükanud ümber kõik sedalaadi võrdlused ja väitnud, et tegemist on kahe täiesti erineva olukorraga.

Allikad: Breitbart, Newsweek