Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ukraina sõda mõjutab tugevalt maailma toiduaineteturgu

-
07.03.2022
Kombain Kiievi piirkonna põllul mullu suvel.
© Scanpix

Venemaa sissetung Ukrainasse on tekitanud keerulise olukorra ka toiduaineturul, kuna nii Venemaa kui ka Ukraina on ühed suurimad viljaeksportijad maailmas, samuti tuleb suur hulk maisist ja päevalilleõlist just Ukrainast. Eriti rängalt võivad kannatada juba niigi keerulises olukorras olevad riigid, nt Jeemen.

ÜRO Maailma Toiduprogrammi juhi David Beasley sõnul toob Venemaa ja Ukraina sõda kaasa ülemaailmse toiduga kindlustamatuse. „Ligi 283 miljonit inimest seisab juba praegu silmitsi näljaga ja 45 miljonit näljahädaga. Maailm ei saa lubada endale veel üht konflikti, mis suurendaks veelgi nälgivate inimeste arvu,“ kirjutas Beasley oma avalduses.

Ukrainas on väga viljakas pinnas ja Musta mere bassein on üks kõige olulisemaid viljakasvatuspiirkondi maailmas. Viljatarnete häired tõstavad elukallidust ning tabavad rängalt juba niigi vaeseid piirkondi. „50% viljast tuleb Ukrainast ja Venemaalt; sellel [sõjal] on dramaatiline mõju toidu, transpordi, nafta ja kütuse hindadele,“ ütles Beasley.

28. veebruaril Euroopa Parlamendis kõneledes ütles ka ELi põllumajanduse ja maaelu arengu peadirektoraadi asevolinik Michael Scannell, et Venemaa sissetung Ukrainasse mõjutab ülemaailmset toiduturgu väga negatiivselt. „Sellel on ilmselgelt tohutu mõju ja kauplejad üritavad praegu kiiresti leida alternatiivseid turgusid, aga me ei räägi ainult nisust,“ ütles Scannell. „Olukord on sarnane ka paljude teiste toodete osas. Näiteks ekspordivad need kaks riiki 32% maailma odrast ja 17% maisist ning päevalilleõlist ja -seemnetest lausa 50%.“

Lisaks viljale ja päevalilleõli ekspordile mõjutab Ukraina maisitoodangu ärakukkumine ka liha ja piima hindu, kuna mais on oluline loomasööda komponent. Samuti sõltub ülemaailmne põllumajandus paljuski Vene gaasist ja väetistest.

Ukraina ekspordib kõige rohkem maisi Hiinasse ja ELi riikidesse, kuid ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) ökonomisti Erin Collieri sõnul on neil riikidel olemas võimekus asendada puudujääv vili mujalt turgudelt tulevaga. Tema sõnul kannatavad ikkagi kõige enam Aafrika riigid, kus mais on oluline toiduaine ja kes sõltuvad selle impordist. Euroopas süvendab aga olukord tõsiselt elukalliduse tõusuga seotud kriisi.

Allikas: Investment Monitor