Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

„Progressiivne“ meedia tahab, et Ukraina sõja asemel räägitaks endiselt nende kliima- ja rassismivastase võitluse teemadel

-
09.03.2022
Ukraina sõda jätab Greta Thunbergi ponnistused varju.
© Scanpix

Sõda Ukrainas on toonud kaasa väga vastuolulisi meediakajastusi kogu maailmas, eriti USA liberaalses peavoolumeedias. Ukrainlased on haaranud relvad, et kaitsta oma kodumaad Venemaa invasiooni eest. Hukkunud on juba enam kui 1000 tsiviilelanikku ja ligi 2 miljonit inimest on olnud sunnitud põgenema oma kodust. Sõda on küll ühendanud väga erinevate poliitiliste vaadetega inimesi, kes kõik tunnevad sügavat südamevalu Ukrainas toimuva pärast, ent paraku leidub progressiivses meedias analüüse, mis panevad kulmu kergitama.

Näiteks toimub sõja analüüsimine rassilise diskrimineerimise alustel. Ameerika telekanali MSNBC saatejuht Joy Reid väitis esmaspäeval, et sõda Ukrainas on saanud nii suure tähelepanu osaliseks demograafilistel põhjustel. „Ukraina kajastused on paljastanud päris radikaalse ebavõrdsuse selles osas, kuidas paistavad ja tunduvad ukrainlased lääne meediale võrreldes pruuni- ja mustanahaliste inimestega, ning mõned reporterid kasutavad sõda analüüsides väga kõnekaid võrdlusi,“ ütles Reid oma saates „The ReidOut“.

Mitmed ajakirjanikud on üritanud siduda Ukraina sõda USA siseriiklike probleemidega ja president Bidenit on süüdistatud selles, et ta ei suutnud oma hiljuti peetud iga-aastases kõnes „Olukorrast riigis“ siduda võitlust demokraatia ja vabaduse eest Ukrainas võitlusega demokraatia ja vabaduse eest Ameerika Ühendriikides. Seda mainis näiteks MSNBC saatejuht Tiffany Cross, kelle sõnul „on demokraatia oma olemuselt habras ja praegu paistab demokraatia habras ka Ameerikas“. Seejärel süüdistas ta vabariiklasi valijate laialdases vaigistamises.

Üle ega ümber ei saada ka kliimapaanikast. Venemaa naftaimpordi keelustamise arutelu eel nimetas ABC saatejuht George Stephanopoulos kliimamuutusi eksistentsiaalseks kriisiks ning kaitses endise riigisekretäri John Kerry väljaütlemisi, kes leidis, et sõjal on „sügavalt negatiivne mõju kliimale“. Rohelised liberaalid on suutnud veenda end selles, et just nemad võitlevad tõelises sõjas ja heade poolel. Ainult et seekord ei ole vastaseks mitte Hitler, vaid CO2.

Nende jaoks ei muuda väljavaade, et Venemaa vallutab Ukraina – ja kõik sellega kaasnev – mitte midagi. Nad ei muretse III maailmasõja pärast, nemad muretsevad E-maailmasõja pärast, kus täht e tähistab ingliskeelseid sõnu environment (keskkond) ja existential (eksistentsiaalne). Näiteks 2. märtsil, kui Venemaa rünnakud Ukrainale järsult ägenesid ning Putin ähvardas tuumarelva kasutamisega, kirjutas liberaalne ajakirjanik Peter Beinart Twitteris, et tuumahävingu pärast muretsemine ei tohiks olla olulisem kui kliimahävingu pärast muretsemine.

Lisaks on hakanud liberaalse meedias üha laialdasemalt levima süüdistused endise presidendi Donald Trumpi aadressil. CNNi saatejuht John Harwood ja Whoopi Goldberg leidsid saates „The View“, et sõja puhkemises on süüdi just nimelt Trump ja et kui Trump oleks praegu president, siis oleks kaos veelgi hullem. „Kuulates, kuidas vabariiklastest poliitikud ründavad Bidenit praeguse kriisi pärast, siis meenutagem: vabariiklasest president, kes lahkus ametist möödunud aastal aitas kaasa Venemaa tugevdamisele ja Ukraina nõrgestamisele,“ kirjutas Harwood hiljem Twitteris.

Trump ja mitmed teised vabariiklastest tipp-poliitikud on korduvalt rõhutanud, et Trump oleks suutnud Putinit ohjes hoida. Tõsiasi on see, et Trumpi nelja ametis oldud aasta jooksul ei eskaleerinud Putin olukorda Ukrainas ja ka energiahinnad püsisid mõistlikul tasemel. Trumpi sõnul ei ole probleem mitte selles, et Putin on kaval, vaid selles, et lääne liidrid on rumalad. „Nad on praeguseks lasknud tal [Putinil] viia ellu seda õudust ja rünnakut inimkonna vastu,“ ütles Trump 26. veebruaril 2022 oma kõnes konservatiivide konverentsil Conservative Political Action Conference.

Allikad: Fox News, Breitbart