Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Absurdne, et valitsus soovis veel paari kuu eest soodustada ahjuküttest loobumist

-
10.03.2022
Pliidiküte
© Scanpix

Tänaste sündmuste taustal on lausa õõvastav mõelda valitsuse lühinägelikkusele, kel oli veel eelmise aastas lõpus plaan toetada inimesi ahjuküttest loobuma. Mäletatavasti esitas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Riigikogu fraktsioon mullu detsembri keskel keskkonnaminister Erki Savisaarele (Keskerakond) arupärimise, millega soovis teada, kelle suunistel hakkab valitsus maksma toetust ahjuküttest loobujatele.

„Vastupidi – toetust tuleks ahjudest loobumise asemel maksta hoopis ahjude, pliitide ja kaminate ehitamiseks, et kriisiolukorras, näiteks pikema elektrikatkestuse korral oleks meil maksimaalselt palju elamisi, kus toasoe ja toidu valmistamise võimalus on omast käest võtta,” ütles EKRE fraktsiooni liige Siim Pohlak arupärimist üle andes, nimetades valitsuse selleteemalisi plaane eluvõõraks.

Keskkonnaminister Erki Savisaar püüdis küll selgitada, et ministeeriumi väljatöötatava toetusmeetme eesmärk pole see, et inimesed enam ahju ei kütaks, vaid selle meetmega on kavas vähendada küttest tekkivat saastet piirkondades, kus see enim mõju avaldab.

„Eestis on palju vanu ahje ja keskküttekatlaid, mille uutega asendamine saaste vähendamisele kaasa aitaks. Praeguse kava järgi saaks kõige varem tuleva aasta lõpus avatavast meetmest toetust küsida vana ahju uue, vähem saastavaga asendamiseks, aga ka näiteks vana keskküttekatla asendamiseks soojuspumbaga või siis elamu liitmiseks kaugküttevõrku,“ seletas rohepöördest pimestatud Savisaar paar kuud tagasi.

Nüüd aga oleme olukorras, kus gaasi- ja elektrihinnad ületavad rekordeid ning oleme lahti haakimas ka Venemaa energiast, mis suunab meid just kohalikule küttele.

Õnnelikud on need inimesed, kel on majapidamises ahi ju puud omast käest võtta.

Tänane MaaElu kirjutab, et praegu toimuvate Ukraina sõjasündmuste taustal on mõistlik astuda samme Vene gaasist loobumiseks kütte- ja energiaallikana.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas (Keskerakond) ütles väljaandele, et gaasisüsteem praegu toimib ja ei ole signaale, et sellega lähiajal probleeme tekib.

Samas kirjutatakse, et gaasiküttelt võiks üle minna kohalikule puiduküttele, sest just see on kõige turvalisem valik.