Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uus oht Ukraina ja maailma kohal – keemiarelv

-
11.03.2022
Sõdurid
© Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu peab täna erakorralise istungi, kus arutatakse Venemaa väidet nagu rahastaks USA bioloogiliste relvade arendamist. Venemaa võib õigustada sellega oma võimalikku tulevast bioloogilise ja keemiarelva kasutamist Ukrainas. Ukraina president Zelenskõi on eitanud, et Ukraina selliseid relvi toodab.

Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki hinnangul võib Venemaa luua selliste väidetega alust ise keemia- või bioloogiliste relvade kasutamiseks Ukrainas, vahendas Reuters. Psaki omakorda ei esitanud enda väidete kohta mingeid tõendeid.

Kolmapäeval väitis Venemaa kaitseministeerium, et Ukraina relvajõud on transportinud Zolotživisse umbes 80 tonni ammoniaaki.

Teisipäeval ütles USA asevälisminister Victoria Nuland kongressis, et USA aitab Ukraina võimudel kaitsta bioloogiliste uuringute rajatisi nende võimaliku hõivamise eest Vene vägede poolt.

WHO soovitas Ukrainal oma terviselaborites patogeenid hävitada.

Nagu paljudes riikides on ka Ukrainas rahvatervise laborid, milles uuritakse, kuidas maandada nii inimesi kui ka loomi mõjutavate ohtlike haiguste riski. Ukraina laborid on saanud toetust USA-lt, Euroopa Liidult ja Maailma Terviseorganisatsioonilt (WHO).

Biojulgeolekuekspertide sõnul on Venemaa sõjaväelaste sissetung Ukrainasse ja sealsete linnade pommitamine suurendanud haigusi põhjustavate patogeenide laborist välja pääsemise ohtu, kui mõni neist rajatistest peaks kahjustada saama.

Reuters uuris WHO-lt organisatsiooni töö kohta Ukraina laborites nii enne kui ka Venemaa invasiooni ajal. Organisatsioon selgitas, et on teinud Ukraina rahvatervise laboritega mitu aastat koostööd, et edendada nende ohutust, mis võimaldaks vältida kogemata või tahtlikult patogeenide rahva sekka jõudmist.

“Osana sellest tööst on WHO tungivalt soovitanud Ukraina tervishoiuministeeriumil ja teistel vastutavatel asutustel hävitada kõrge riskiga patogeenid, et vältida igasuguseid võimalikke lekkeid,” märkis WHO.

Ukraina laborite võimekus on kasvava infosõja keskmes. Kolmapäeval kordas Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova juba varasemat väidet, et USA-l on Ukrainas biorelva laboratoorium.

Zahharova sõnul on Vene väed Ukrainas leidnud dokumendid, mis näitavad hädakatset kustutada tõendeid sõjaliste bioloogiliste programmide kohta, hävitades laboriproove.

“Ukraina rangelt eitab sellist väidet,” vastas Ukraina presidendi pressiesindaja Zahharova väitele.

USA valitsuse pressiesindajad on samuti Zahharova süüdistusi eitanud, öeldes, et Venemaa võib kasutada neid väiteid ettekäändena enda keemia- või bioloogilise relva kasutamiseks.

Ka kolmapäeval Fox News Channeli saates “Tucker Carlson Tonight” rääkis Tulsi Gabbard, et USA opereerib Ukrainas biorelva laboritega.

Gabbard süüdistas Bideni administratsiooni laborite olemasolu varjamises ja ütles, et on “äärmiselt mures”, kui Venemaa haarab nende üle kontrolli oma sissetungiga Ukrainasse.

Kuna neid patogeene on sõjatsoonis 20-30 laboris Ukrainas, siis see kujutab väga suurt ohtu tervele maailmale.

„Me võime silmitsi seista veel ühe ülemaailmse kriisiga. Läbisime selle just COVIDiga. Me ei saa seda juba unustada,“ rääkis Gabbard uudisteportaali Breitbard vahendusel.

Briti peaminister Boris Johnson ütles neljapäeval, et “barbaarne Venemaa režiim” kasutab juba läbiproovitud kavalusi, mis loovad aluse keemiarelvade võimalikule kasutamisele Ukrainas.

“See, mida te keemiarelvade kohta kuulete, on otse Venemaa mänguraamatust,” ütles Johnson meediakanalile Sky News. Peaminister kordas sellega USA hoiatusi, mille kohaselt president Vladimir Putin võib olla teel kohutavale eskalatsioonile ja käiku lasta keemiarelvad.

“Nad hakkavad rääkima, et seal on keemiarelvi, mida nende vastased või ameeriklased ladustavad. Ja kui nad ise keemiarelvad kasutusele võtavad – nagu ma kardan, et nad võivad – on neil valmis võltslugu,” ütles Johnson.