Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Tšehhi teatas, et on ammendanud võimekuse põgenikke vastu võtta

-
19.03.2022
Tšehhi võõrustab ukrainlasi.
© Scanpix

Ukrainast on sõja tõttu põgenenud juba ligi kolm miljonit inimest ja mitmed Ukraina lähiriigid on ületamas põgenike vastuvõtu osas oma võimete piiri. Näiteks teatas Tšehhi mõne päeva eest, et ei suuda enam pakkuda sõjapõgenikele majutust ning et riigi vastuvõtuvõime on ammendunud.

Olukorra leevendamiseks on Tšehhi taotlenud Euroopa Liidu kodanike kaitse mehhanismi kaudu 25 välilaagrit, kuhu oleks võimalik mahutada kuni 50 000 inimest. Need võetaks kasutusele siis, kui kõik muud vahendid on ammendunud.

Tšehhil puudub ühine piiri Ukrainaga, kuid kuna riigis on küllaltki suur ukrainlaste kogukond, samuti on tegemist Ukrainale geograafiliselt ning kultuuriliselt lähedase maaga, siis on kümned tuhanded inimesed põgenenud just Tšehhi.

Siiani on Tšehhi majutanud sõjapõgenikke hotellidesse, ühiselamutesse või inimeste majutamiseks sobivatesse riigihoonetesse. Sajad ukrainlased on leidnud majutust ka abistada soovivate tšehhide juures kodus.

„Oleme vaikselt jõudmas olukorda, kus saame pakkuda põgenikele vaid erakorralist varjupaika, s.t tagada ellujäämine hädaolukorras. Peame majutama inimesi spordisaalidesse, saalidesse jne, kus nende olemine ei ole eriti mugav,“ ütles Tšehhi tuletõrjujate ühingu kõneisik Pavla Jakoubková.

Hetkel on Tšehhi jõudnud 200 000 Ukraina sõjapõgenikku. „Me püüame endiselt aidata Ukrainat nii palju kui saame, kuid Tšehhi Vabariigi vastuvõtuvõime on põhimõtteliselt ületatud, me ei saa enam olla vastuvõttev riik,“ sõnas Jakoubková.

Allikas: Euractiv