Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE Naisühendus: maaeluministri tegevusetus seab ohtu Eesti toidujulgeoleku

-
25.03.2022
Põllumajandus
© Uued Uudised

Maaeluministri Urmas Kruuse tegevusetus alates Ukraina sõja puhkemisest seab ohtu Eesti toidujulgeoleku, leiab EKRE Naisühendus.

„Eesti põllumajandusettevõtted vajavad viivitamatult Maaeluministeeriumi kriisiplaani, et tagada talve üle elamiseks vajalik toidulaud ajal, kui Venemaa hävitab Ukrainas Euroopa viljaaita,“ ütles EKRE Naisühenduse esimees Kai Rimmel.

Euroopa Liit lubas Eestile 2,5 miljonit eurot kriisiabi, millele riik võib omalt poolt lisada viis miljonit, kuid Maaeluministeerium pole nende vahendite kasutamiseks ühtegi konkreetset ettepanekut välja käinud.

„Nüüd, kui Eesti elu on pea peale pööratud ja suur osa lahendusest Brüsselist sülle kukkunud, ei kosta maaeluministri toolil istuva Urmas Kruuse suust konkreetseid otsuseid,“ tõdes EKRE Naisühenduse esimees Kai Rimmel.

Samas tuleb arvestada, et kodumaise toidutootmise toetamiseks on tegemist väga väikese summaga ja EKRE Naisühenduse veendumuse kohaselt tuleb leida täiendavaid vahendeid, sest hüppeliselt kasvasid tootmiskulud ja tarneraskused.

Kodumaise toiduga varustamiseks tuleb esimeses järjekorras järsult pidurdada gaasi- ja elektrikulude kiiret kasvu, milleks peab valitsus viivitamatult kärpima aktsiise. Valitsuse seisukoht, et vajame kõrgeid aktsiise pagulaskriisi lahendamiseks ei päde, sest Euroopa Liit katab need kulud.

Viivitamatult peab Maaeluministeerium asuma sõlmima eellepinguid toidutootjatega koolidele, lasteaedadele ja haiglatele kodumaiste toiduainetega varustamiseks. Lumi sulab põldudelt päevadega ning poliitikute kohene tegutsemine annab põllumeestele kindluse, et maad pole vaja sööti jätta. Väetiste defitsiit ja kõrge hind, loomasööda vähesus, käibevahendite nappus, logisevad tarneahelad ja müstilised energiahinnad osutuvad põllumeestele jõukohaseks vaid riigi otsustava sekkumise abil.

Samuti tuleb langetada toiduainete käibemaksu, et leevendada tarbijate kasvavaid igapäevaseid kulutusi. „Targad valitsused teistes riikides koormasid toiduaineid madalama käibemaksuga juba ammu enne kriisi, sest peavad oma inimeste heaolu esmatähtsaks,“ lisas EKRE Naisühenduse esimees Kai Rimmel.

Sõja alustamise tõttu sanktsioonide alla langenud Venemaa ja tema poolt rünnatav Ukraina tootsid kahe peale kokku ligi kolmandiku maailma nisust ja odrast, mis suure tõenäosusega jääb tänavu turule toomata.