Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kersti Krachti vastulause Martin Laine üllitisele: „Kui loll saab üks ajakirjanik olla?“

-
02.04.2022
Kersti Kracht
© Karli Saul, Scanpix

Ekspress Meedia väljaandjale Hans H. Luigele ja reporter Martin Lainele ajakirjanduslikest valedest ja lauslollusest Eesti Päevalehe artiklis „Ärge laimake EKRE-t. Nad ei saa Kremlilt raha, nad teevad seda „tasuta”!“ (30.03.2022).

Martin Laine kirjutab: “Helme käe all sai tema nõunik Kersti Kracht rahapesuvastase võitluse varjus näiteks Vene maffia sidemetega oligarhi Dmõtro Firtaši huvisid lobistada ja teha seda, mis tõi talle endale kaasa kuriteokahtlustuse rahapesu kokkuleppes.”

Huvisid lobistada!? Eestis asuv ettevõte Nitrofert, mis oli praktiliselt lõpetanud tegevuse, vajas raha, et maksta veel allesolevatele töötjatele palka ja tasuda elektri eest. Ülekanded pidid tulema välispankadest. Tundub, et mis siis siin keerulist on, aga on. Pangad sulgesid ettevõtte kontod ja olukord muutus plahvatusohtlikuks, elektri eest oli tasumata, kui aga elekter oleks välja lülitatud, siis katalüsaatorid oleks lennanud vastu taevast. Järgnenud oleks keskkonnakatastroof ja tõenäoliselt inimohvritega.

Veel üks katastroof oli tulemas – sotsiaalne. Töötajad olid olnud kolm kuud töötasuta ja rahutud. Ettevõtte juht pöördus rahandusministeeriumi poole, sest regulatsioon pankade osas ja pangaarvete sulgemine on just selle haldusalas. Kuna läbi mitmete holdingute kuulub Nitrofert oligarh Firtašile, siis niiöelda emafirmalt raha üle kanda ei saanud, sest Firtaši osas olid mingid küsitavused, ta ei olnud isegi sanktsioonide all, aga Eesti pangandusmaastik surfab netis ja korjab sealt üles “komprat” mis võibki olla ainult oletus.

Tundub, et ajakirjanik Martin Laine kogu oma „kompetentsuses“ oleks koos rahapesu-panga Swebankiga hea meelega pealt vaadanud keskkonnakatastroofi ja inimeste rahutusi Ida-Virumaal.

Ja veel. Seoses selle tegevusega, ei ole saanud ma mingit rahapesu-kahtlustust, arve Nitroferdile avas aga üks Austria pank, kes sai olukorra tõsidusest aru.

Äkki Martin Laine avab, kus siin Firtaši huvid olid, mida kaitsti? Kas Austrias sel ajal kodurestis istuval Firtašil oli huvi Eestis toimuva keskkonnakatastroofi toimumise või mitte toimumise vastu? Kui loll saab üks ajakirjanik olla?

Eesti põllumajandus on raskes seisus, sest väetised jäävad seekord Venemaalt tulemata, siiani on Venemaa väetiste osa olnud kusagil 2/3. Firtaš muuseas on Ukraina oligarh ja talle kuuluvad Ukraina ühed suuremad väetisetehased. Võimalik, et nende samade tehastega tuleb hakata asja ajama, et üldse midagi põldudel kasvaks. Missuguse artikli üllitab Ekspress-grupp siis?

Ja taas jõuti muidugi endise FBI direktori Freeh’ ja tema Vene sidemete juurde, ikka samad laest võetud “naised saunas rääkisid” baasil.

Huvitav on asja juures asjaolu, et Swdbanki endised juhid said kahtlustuse rahapesus, kuid Martin Laine ei ole sellest kirjutanud mitte ühtegi “paljastavat” artiklit. Seega tekib küsimus, kes oli 2020. aasta suvel nende artiklite tellija, et võimalikult suurelt mustata Freeh’d? Ehk peaks ka ajakirjanikud huvide deklaratsiooni täitma hakkama, et saaks vaadata, kelle poolt eluasemelaenud neile väljastatud on…

Hans H. Luik, kui Sa lähtud sellest oma ajakirjanike palkamisel, et klikitootja ja laimaja on tähtsam ajakirjanduseetikast, siis mingil hetkel võib see lendu lastud bumerang endale vastu vahtimist tulla.

Hans H. Luik ja Martin Laine, kelle huve teie esindate, selliseid valesid levitades?

Lisan ka järeleaitamistunnina Firtaši osas Martin Lainele: konspekt algajatele inglise keeles: Dmytro Firtash – Wikipedia; konspekt edasijõudnutele vene keeles: Фирташ, Дмитрий Васильевич — Википедия (wikipedia.org); tõelistel proffidel soovitan lugeda ukraina keeles: Фірташ Дмитро Васильович — Вікіпедія (wikipedia.org)

 

Kersti Kracht