Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakond surub sõja varjus meelsuskõnet seadusesse

-
05.04.2022
Maris Lauri

Justiitsminister Maris Lauri (Reformierakond) sai aasta aega tagasi ülesandeks lahendada vaenukõne ehk meelsuskõnet küsimus, kuid pani toona ülesande pausile. Aasta hiljem on vihakõne karmistamine jälle päevakorral, sest Reformierakond peitis vihakõne karmistamise punktid  agressiooni sümbolite eelnõusse.

Maris Lauri sai ülesandeks ette valmistada vaenukõne eest määratava karistuse karmistamise eelnõu ettevalmistamise, et vabaneda rikkumismenetlusest, mille Euroopa Komisjon algatas Eesti suhtes, kuna me pole võtnud üle Euroopa Liidu direktiivi.

Eelnõuga karmistatakse oluliselt karistusi, sest kaotatakse ära tagajärje nõue. Tegevust, millega avalikult on vaenu õhutatud ja põhjustatud sellega ohtu isiku elule, tervisele või varale, karistatakse praegu 1200-eurose trahvi või arestiga. Muudatus seisneb selles, et karistamiseks ei pea olema enam ohtu isiku elule, tervisele või varale.

Endise riigi peaprokuröri ja vandeadvokaadi Norman Aasa sõnul on selge, et praegune eelnõu karmistab oluliselt vihakõne seadust.

„Tundub, et minnakse teise äärmusesse,“ sõnas endine peaprokurör Postimehele. Aas ütles, et selline põhimõtteline muudatus tähendaks igasuguse vihakõne muutumist väärteoks ja toob karistatavuse piiri väga madalale võrreldes teiste riikidega.

Lauri hinnangul ei ole see salajane vaenukõne karmistamine, siiski võib see mingil määral Euroopa Komisjoni rahuldada.

«See peaks mingil määral jah rahuldama, aga kas sobib neile täielikult või või mitte, on meil erinevad arvamused. On teised punktid, kus ka meil ei ole päris vastavust,» rääkis Lauri ja ütles, et Eesti alles ootab Euroopast vastuseid.

Kuigi tegu on valitsuse eelnõuga, pole koalitsioonis praeguse laia haardega eelnõu suhtes konsensust. Ka Keskerakond on selle vastu.

EKRE esimehe Martin Helme sõnul tekitas valitsuse lüke tõsist pahameelt. „See on lihtsalt alatu, et üritatakse oma asju ära teha, millest nad teavad, et see tekitab tüli. Nad loodavad, et kui Ukraina sõja põhjendusi sinna juurde panna, läheb see läbi. No ütleme – ei lähe!“ ütles Helme Postimehele.

Helme rõhutas, et ka sõja sümbolite keelustamiseks pole vaja ühtegi uut seadust vastu võtta, kuna praeguste seadustega saaks sõja õhutamist takistada.

Kaja Kallase valitsuse justiitsminister Maris Lauri on kujunenud tegelaseks, kelle käe alt tulevad eelnõud, mille eesmärk on sulgeda suud ja kehtestada “vaikiv ajastu”.