Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ruuben Kaalep: me ei suuda kaitsta rüüstamiste ega lagunemise eest muistseid matmispaiku või sealt saadud leide

-
06.04.2022
Ruuben Kaalep.
© Uued Uudised

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadik Ruuben Kaalep esitas tänasel Riigikogu istungil muinaspärandi kaitset puudutava arupärimise kultuuriminister Tiit Terikule. Teda teeb murelikuks, et kultuuriministeerium ja muinsuskaitseamet tegelevad kärbete ja koondamistega, mis on viinud meie muinsuskaitse ja muinaspärandi hoidmise katastroofilisse olukorda, nagu ütlevad 65 arheoloogi, kes hiljuti saatsid ühispöördumise kultuuriministrile.

Probleem on selles, et me ei suuda kaitsta rüüstamiste ega lagunemise eest muistseid matmispaiku või sealt saadud leide.

„Et suuta oma riiki kaitsta, on meil vaja lisaks varustusele ja relvastusele ka inimesi, kes seda riiki kaitsevad. Ja selleks, et meil oleks neid inimesi, on vaja tugevat rahvuslikku kaitsetahet. Selleks, et meil oleks tugev kaitsetahe, on vaja rahvustunnet, tugevat rahvusidentiteeti ja rahvuslikku eneseteadvust,“ ütles Kaalep arupärimist üle andes, lisades, et selle eneseteadvuse annab meile põlvkondade ülene side.

„Teadmine sellest, et see maa on meie esivanemate pärand, mille me kingime edasi oma järeltulijatele. Ja see on meie ajaloomälu, mis seob meid selle maaga. Selleks, et meil oleks tugev ajaloomälu, on vaja, et oleks kaitstud ja hästi hoitud meie ajaloomälestised ja meie kultuuriväärtused. Muu hulgas need mälestised ja väärtused, mis seovad meid kõige varasema muinasajaga ja needsamad mälestised, mis lebavad selle sama maa põues,“ kõneles ta.