Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kutsus NATO-t andma Ukrainale kõiki vajalikke relvi

-
07.04.2022
Ukraina vajab võimsamat sõjatehnikat.
© Scanpix

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kutsus neljapäeval NATO liikmesriike andma Ukrainale kõiki relvi, mida on vaja võitluseks Vene vägede vastu.

“Minu päevakava on väga lihtne. Selles on ainult kolm punkti. Relvad, relvad ja relvad,” ütles Kuleba NATO peakorteris Brüsselis ajakirjanikele.

“Ma kutsun kõiki liitlasi heitma kõrvale oma kõhklused, oma vastumeelsuse anda Ukrainale kõik, mida ta vajab,” ütles ta kohtumisel alliansi välisministritega.

Ukraina palub Läänelt relvatarnete suurendamist ja raskerelvastust, sealhulgas õhutõrjesüsteemid, suurtükid, tankid ja hävitajad, samal ajal kui Moskva on pööranud oma tähelepanu riigi idaosale.

Kuleba sõnul saavad majandushiiud nagu Saksamaa teha enamat. Ta kritiseeris liitlasi, kes endiselt kõhklevad riigile niinimetatud ründerelvi saatmast.

“Erisus kaitse ja ründe vahel ei ole kuigi loogiline, kui asi puudutab olukorda minu riigis,” ütles Kuleba. “Need riigid, kes ütlevad, et pakume Ukrainale kaitserelvastust, aga pole positsioonis anda neile ründerelvasid, on silmakirjalikud. See on lihtsalt ebaõiglane, õigustamatu lähenemine.”

NATO juht Jens Stoltenberg avaldas kindlust, et liitlased tulevad vastu “vajadusele õhutõrjesüsteemide, tankitõrjerelvade, kergrelvastuse, aga ka raskerelvastuse järele ning mitmekülgsele abile Ukrainale”.

Saksa välisminister Annalena Baerbock ütles, et Berliin “uurib oma partneritega põhjalikult, kuidas me saame aidata Ukrainat tulevikus intensiivsemalt ja koordineeritumalt, sest neil on õigus enesekaitsele”. Seega Berliin alles “uurib”. (AFP-BNS-UU)