Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: EKRE-le on riigikaitse prioriteet, Reformierakond teeb vaid Kremlile kasulikke otsuseid

-
09.04.2022
Eesti ei ole sõjaks päris valmis ja suur roll selles on Reformierakonnal, kelle jaoks on aega küll. Pilt on illustratiivne.
© UU

EKRE kongressil peetud kõnes juhtis erakonna esimees Martin Helme tähelepanu sellele, kuidas Reformierakond on alati Eesti riigikaitset õõnestanud, samas kui EKRE on üritanud kaitsevõimekuse puudujääke kiiresti likvideerida.

“Meie prioriteet on kogu aeg olnud Eesti riigi julgeolek ja eesti rahva turvalisus. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ütles oma 2015. aasta valimisprogrammis nii: on aeg …taastada sõjaväestatud piirivalve, ehitada välja füüsiline piiribarjäär Eesti–Vene kontrolljoonel; luua Eestile kaks tankipataljoni ja soetada keskmaa õhutõrje kompleksid, luua tugev rannakaitse; ütlesime, et on aeg saata riigist välja riigivastase tegevusega seotud või rahvuslikku vaenu õhutavad välismaalased ja tühistada sellistele isikutele naturalisatsiooni korras antud kodakondsus; et on aeg sulgeda Eesti-vaenulikku propagandat vahendavad infokanalid.

Samu seisukohti kordasime 2019. aasta valimistel ja valitsuses olles asusime ka selle nimel tööle. Meil on erakonnas kindraleid ja kolonele, kes on aastaid rääkinud mida ja kuidas peab Eesti tegema, et olla võimeline end kaitsma.

Tänase päeva seisuga pole kahtlust, et EKRE on kõige tugevama riigikaitselise kompetentsiga erakond Eestis. Eesti arendab praegu oma rannakaitset välja tänu sellele, et me valitsuses olles selle pea vägisi läbi surusime. Martin Herem võib ju avalikkust eksitada palju tahab, aga fakt on see, et me nõudsime keskmaa õhutõrjet ka valitsuses olles ja fakt on seegi, et tema sõdis sellele kümne küünega vastu. Nii nagu on fakt seegi, et veel eelmise aasta lõpul ei olnud Kaitseministeerium ja kaitseväe juhataja nõus panema õhutõrjet riigikaitse arengukavasse. Veel märtsi alguses raiusid Jürgen Ligi ja Kalle Laanet, et ei õhutõrjet ega üldse mingeid uusi võimekusi pole vaja.

Seesama Jürgen Ligi, kes kaotas ära sõjeväeluure, püüdis ära kaotada ajateenistust ja läks siis edasi valvama rahapesu üle. Veel aasta tagasi tegelesid Kaja Kallas, Keit Pentus-Rosimannus, Kalle Laanet ja Martin Herem riigikaitse kärpimisega. Sama seltskond jätkas riigikaitse õõnestamist oma sõgeda sundvaktsineerimisega, vallandades riigikaitsest sadu kõrgelt kvalifitseeritud ja motiveeritud inimesi. Miks ma seda kõike meelde tuletan? Sest Reformierakonnal on pikk ja häbiväärne ajalugu Eesti riigikaitse nõrgestamisel. Neil puudub usutavus ja usaldusväärsus riigikaitse küsimustes. Asjaolu, et nüüd üritatakse avalikkust ahhetama panna sadade miljonite lubamisega, on välisel survel tekkinud samm õiges suunas ning kahtlemata ka omakasupüüdlik partei upitamine, aga ei anna veel põhjust uskuda, et nad on oma olemuselt muutunud.

Seda enam et Reformierakonnal lasub sünge kahtlusevari Vene asja ajamises. Miks küll on läbi aastate nõrgestatud riigikaitset? Miks küll on läbi aastate kärbitud ja lihvitud siseturvalisust? Miks küll on aastaid ja aastaid tegeletud rahvusliku lõhestamise ja vastandamisega Eestis, samas keeldutakse praegu midagi ette võtmast, et vene kodanikelt relvi ära korjata, et takistada riiki sisenemast agressiivselt kremlimeelsetel inimestel, et keelata agressiooni ülistamiseks miitinguid pidada?

Kas ei peitu vastus mitte selles, et tänane peaministripartei on lootusetult ja parandamatult end sidunud Venemaaga siis, kui oma rahaahnuses tegeles VEB-fondi skeemidega ja aastaid hiljem lasi enda valvekorra ajal Eestist läbi voolata ajaloo ühel suurimal rahapesul? Miks küll seesama partei oli täielikus hüsteerias, kui mina rahandusministrina pressisin rahapesu uurimisi? Paneme siia juurde tööjõupoliitika kaudu Eesti massilise venestamise ja hariduspoliitikas eestikeelse hariduse nurjamise ja küsime: kes tegelikult on Eestis kõige kasulikum Kremlile?!”