Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Ants Frosch: “Valimisliidud ja e-valimised tuleb keelata”

-
10.04.2022
Laadime sisu...

Otepää vallavolikogu liige, endine diplomaat Ants Frosch rääkis EKRE kongressil peetud kõnes, et valimisliidud tuleks keelustada.

Sügisel toimunud kohaliku omavalitsuse volikogude valimised peegeldasid Eesti demokraatia nõrkust. Rahva võimu vundament peaks olema kohtadel, valdades ja linnades, aga see ei ole nii. Veepiisas peegeldub ookean – vaatlen oma Otepää kogemusele tuginedes olemasolevat õiguslikku raami, KOV valimiste seadust ja jagan teiega oma kindlat veendumust radikaalsete muudatuste vajalikkusest.

Valimisliidud tuleb keelata – toiduahelatele üles ehitatud kambakraatiad, mis aastakümneid kohalikku elu oma suva järgi on juhtinud, mürgitavad demokraatia. Kokkulepped tehakse neis liitudes juba enne valimisi, arutelud volikogudes lämmatatakse. Kohalikud ajalehed on muudetud kitsa kildkonna hääletorudeks. Mõistes valimisliitude ohtu, loobuti nendest riigikogu valimistel juba hulk aega tagasi. Peale haldusreformi puudub igasugune mõistlik seletus selle üleminekuaja jäänuki säilitamiseks.

Kohti volikogudes tuleb jagada vastavalt saadud häältele, nimekirja pikkus ei tohi lõpptulemust mõjutada. Kehtiv seadus kasutab mažoritaarse valimissüsteemi poolvarianti – nn D’Honti…tahaks öelda TONDI meetodit, mille kohaselt saab pikem nimekiri teiste arvelt kohti juurde. Just see juhtus ka Otepääl, kus valimisliit kogus alla poole häältest, kuid sai volikogus enamuse. Miks sellist kätte krahmatud võimu tsementeerivat süsteemi ei rakendata riigikogu valimistel on arusaadav, selle rakendamine KOV valimistel on demokraatia surm.

E-hääletamine tuleb kõrvale heita, sest vaba tahteavaldus ei ole garanteeritud. Kui varasematel valimistel esinesid kummalised juhtumid hoolekodudes ja meditsiiniasutustes siis viimastel jõuti uuele tasemele. Lugusid, kus vallavanem koos sotsiaaltöötajaga e-hääletuse perioodil taludes vanainimesi külastas, pole ainult Otepää vallast. Tase on täiesti uus – valla sotsiaaltöötaja profileerib valimistel osaleva ülemuse nõudel valijad ja seejärel kallutavad nad koostöös vanainimese „õiget valikut tegema“ vajadusel tehnilist tuge pakkudes. „Kas sul ID kaart on Maali, teeme selle kohe ära, ei pea jaoskonda tulemagi. Jääb jalavaeva vähemaks“. Üheski pika kogemusega lääne demokraatias ei toimu e-valimisi just sel põhjusel, et valimisvabadus pole sel puhul tagatud.

Kohalikel valimistel osalegu ainult Eesti Vabariigi kodanikud – see viga, mis tänases seaduses on – valivad kohaliku omavalitsuse üksuse territooriumil elavad isikud sõltumata kodakondsusest võib osutuda saatuslikuks. Lätlased ei allunud omal ajal vanderstoolide ja Brüsseli emissaride survele. Meil aga tiritakse KOV valimisseaduse alusel paljudes kohtades võimule võõras meel.

Lõpetuseks tähelepanek president Zelenskilt. Mõne nädala eest analüüsis ta sõjale eelnenud vaenlase õõnestustegevust Ukrainas. Äärmiselt suureks ohuks nimetas ta just nimelt mažoritaarset valimissüsteemi kohalikel valimistel. Just selle läbi trügisid Ida-Ukrainas võimule võõrvõimu kummardajad. Koos korruptsiooniga moodustus kohtadel iseseisvusele ja demokraatiale mürgine kokteil – „Vene Maailm“.

Eesti rahva ja riigi säilimiseks peame tagama rahva võimu kohtadel – see seadus tuleb korda teha! Kõigil valimistel peavad olema samad põhimõtted. Ei saa lubada mitut riiki, üks Toompeal, teine Otepääl ja kolmas Narvas.