Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uuring: kliimamuutus iseenesest ei päästa valla sõdu ega põgenikevooge

-
13.04.2022
Süüria kodusõda.
© Scanpix

Vandenõuteooriad polegi alati lamemaalaste luulu – mõnikord on need homsed uudised. Nii on ka Süüria kodusõjaga, mille põhjuseks peeti pikka aega põuda.

ERR-i Novaator kirjutab: “Uue teadusuuringu järgi ei olnudki põud Süüria sõja vallandumisel tõenäoliselt nii otsustavaks teguriks, nagu varem on tihtilugu väidetud. Põud räsis Süüriat aastail 2007 kuni 2009, langetas järsult põllumajanduse saagikust ja ajendas maainimesi oma elukohast lahkuma, tulemuseks tööpuuduse kasv ja üleüldine ressursinappus.

Levinud arusaama järgi puhkesid just neist raskustest sütitatuna aastal 2011, kogu Põhja-Aafrikat ja Lähis-Ida haaranud araabia kevade ajal demokraatiat nõudnud rahumeelsed protestimeeleavaldused, mis eskaleerusid edasi juba relvakonfliktiks ja täiemõõduliseks kodusõjaks koos välisjõudude, sealhulgas Venemaa sekkumisega.

Kuid nüüd kirjutavad Eklund ja kaasautorid ajakirjas Communications Earth & Environment, et satelliidipiltide põhjal otsustades oli Süüria põllumajandus enne protestide ja sõja puhkemist juba taastuda jõudnud. Tavaolukord oli tagasi juba aasta enne proteste ja sõda.

Eklund märgib Lundi Ülikooli koostatud teates, et senised teadusuuringud, mis on püüdnud omistada põuale konflikti käivitajana otsustavat mõju, on pälvinud ebaproportsionaalselt suurt tähelepanu. Ka on Süüria kodusõjale kliimakonflikti kuvandit rakendanud mõned silmapaistvad maailma poliitikud nagu näiteks Barack Obama. Eklundi väitel osutab tema uuring, et kliimamuutus iseenesest ei päästa valla sõdu ega põgenikevooge.

Kommenteerib orientalist Peeter Espak: “Põua roll Süüria kodusõjas või araabia kevade kujunemisel ning ühtlasi ka kliimapagulased selles kontekstis oli üks kõige inetumaid väljamõeldisi, mis viimasel ajal on teaduses – või õigemini ökofanatistlikus ideoloogias – esile kerkinud. See mõeldi välja ideoloogilistel põhjustel, sidumaks maailmapoliitilist sõjaolukorda kliimaaktivismiga. Täpselt samasuguseks õelaks väljamõeldiseks oli Egiptuse riigipöörde või revolutsiooni seostamine kliimast tulenenud viljahindade tõusuga enne seda.

Need on kaks näidet, kuidas teadlased kasutasid ebaeetiliselt ära täiesti seostamatuid olukordi enda agenda edendamiseks ja ühtasi ka enda ideoloogia võimendamiseks. Esitatud libateadus aga näis paljude teiste erialade esindajatele “teaduslikuna” ning paljud ei osanud eeldada, et toimub nn teaduspesu. Seetõttu hakkas ka suur hulk täiesti arukaid inimesi neid teooriaid uskuma – sest miks peaks keegi eeldama, et teise eriala teadlastelt ei tule tõsist juttu, vaid propagandat? Kahjuks usuti ja levitati selliseid teooriaid (sh kliimapagulastest) ka Eestis. PS “Põua roll oli null” oleks olnud õigem pealkiri.”