Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kohus trahvis Eesti Ekspressi, sest kirjutas Swedbanki rahapesu uurimisest

-
04.05.2022
Swedbank Eesti majandusele midagi head ei ennusta.
© UU

Riigiprokuratuuri arvates ei tohtinud avalikkus teada, et kogu Swedbanki endine juhtkond on kriminaaluurimise all, kirjutab Eesti Ekspress.

Vahetult enne Suurt Reedet said Eesti Ekspressi ajakirjanikud Tarmo Vahter ja Sulev Vedler kirja teatega, et Harju maakohus trahvis neid mõlemat 1000 euroga, samuti Eesti Ekspressi välja andvat kirjastust. Põhjuseks 25. märtsil Eesti Ekspressi internetiküljel ilmunud uudislugu, et kogu Swedbanki endine juhtkond sai kahtlustuse seoses aastaid tagasi toimunud võimaliku rahapesuga.

Seniajani kehtis Eestis põhimõte, et sõna on vaba ja avaldatud info peab vastama tõele. Ajakirjanik ega väljaanne ei pidanud avalikkusele olulise uudise edastamiseks kelleltki luba küsima, kirjutab Vedler.

Riigiprokurör põhjendas kohtule trahvimist väitega, et Swedbanki rahapesust kirjutamine ei edenda avalikku debatti.

Vedler viitab, et uudis Swedbankis toimunu kohta oli kindlasti avaliku huvi objekt. „Eelmise valitsuse rahandusminister Martin Helme rääkis korduvalt, kuidas Eesti riik võib teenida hiigelsuuri summasid, kui USA võimud trahvivad Swedbanki seoses rahapesu või selle tõkestamise reeglite rikkumisega. Prokuratuur rääkis samuti korduvalt, et uurib pangas toimunut,“ kirjutas ta.