Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valitsus anub Euroopa Komisjoni, et vaktsiiniuputusest pääseda

-
10.05.2022
Vaktsiinid
© Scanpix

Et koroonavaktsiinide tootjatega tehti Euroopa Liidu nn ühisleping, millega võeti kohustus kindla summa ulatuses vaktsiine 2024. aastani vastu võtta, siis on tekkinud olukord, kus kogu Euroopa on piltlikult öeldes vaktsiinidega üle ujutatud ja kõik otsivad pääseteed, kirjutab Postimnees.

28. aprillil tegid Balti peaministrid Euroopa Komisjoni juhile Ursula von der Leyenile pöördumise, kus palusid komisjonil mõjutada vaktsiinitootjaid, et pääseda koroona haripunktis tehtud vaktsiinitellimuste karmidest tingimustest.

„Kallis Ursula,“ kirjutasid Balti riikide peaministrid. „…me märgime murega, et liikmesriigid seisavad silmitsi uue väljakutsega, milleks on vaktsiinide ületootmine ja ülevarustus. Vaktsiinitarned Balti riikidesse ja teistesse liikmesriikidesse jätkuvad hoolimata ebapiisavast vaktsiinide süstimisest.“

Ühishanke tingimuste järgi peab Eesti võtma vastu seni teadmata hulga koroonavaktsiine ka järgmisel ja ülejärgmisel aastal. Kuidas ja kui palju, seda ei tea – sotsiaalministeeriumi sõnul käivad Euroopa tasemel läbirääkimised tootjatega, et omale paremaid tingimusi välja kaubelda.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juht Heli Laarmann ütles, et Eestile on praeguste lepingute alusel tellitud vaktsiine kokku 6 740 855 doosi. Kokku läks see maksma suurusjärgus 99 miljonit eurot.

 

Allikas: Postimees