Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Türi kaalub linna piirile maetud punaväelaste säilmete ümbermatmist

-
12.05.2022
Türi vald, Elar Niglas

Türi abivallavanem Elar Niglase (EKRE) pöördub vallavalitsus kaitseministeeriumi juures tegutseva sõjahaudade komisjoni poole ettepanekuga kaaluda Türi sõjahaudade asukoha sobilikkust.

“Sõjahaudade kaitse seadus toob selgelt välja, millised on need ebasobivad asukohad, aga sõjahaudade komisjon on see, kes selle lõpliku otsuse teha saab. Meie seda teha ei saa, aga ettepaneku selle arutamiseks saame teha küll.
Mina ise usun seda, et olles linna sissesõidul riigimaantee ääres ei ole see kõige mõistlikum koht kus selline mälestis võiks olla,” rääkis Niglas.

“Ilmselt tuleks säilmed ümber matta ja siis ka hauamonument teisaldada. Selleks, et langenud saaksid rahus puhata, on õige koht kalmistu,” sõnas Niglas.

Järvamaa Muuseumi teadusjuht, ajaloolane Ründo Mülts leiab, et kõik punamonumendid tuleb varustada selgitava tekstiga, väljaspoole kalmistut maetud langenute säilmed aga kalmistule ümber matta.

Mültsi sõnul asuvad Järvamaale püstitatud punamonumendid valdavalt kalmistutel ühe suure erandiga Türi linna Viljandi-poolsel piiril, kus kõrgub 1986. aastal püsitatud pronkssõdur, mille lähedusse on erinevatel andmetel maetud 50 – 83 punaväelast.

Allikas: ERR