Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

The Telegraph: Saksamaa töötab tahtlikult naftaembargo vastu

-
29.05.2022
Naftaterminaal Hamburgis. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Saksamaad on tabanud süüdistused tahtlikus vastutöötamises Euroopa Liidu poolt kavandatavale Venemaa naftaimpordi embargole. The Telegraphi andmetel soovis Berliin, et Ungarile, Slovakkiale ja Tšehhile kehtestatud erand naftaimpordi lõpetamiseks torujuhtme kaudu laieneks kõigile liikmesriikidele.

Möödunud nädalal toimunud kuuenda sanktsioonide paketi arutelul üritas Saksamaa kõnelusi blokeerida ja Saksa ametnikud, kes esialgu toetasid täielikku naftaembargot, tegid nüüd ettepaneku kehtestada embargo ainult laevatavale naftale.

Algselt olid läbirääkimised mõeldud aruteludeks seni ELi sanktsioone blokeerinud Ungariga, lisaks on praeguseks tehtud erandid kolmele riigile (Ungari, Slovakkia ja Tšehhi), et anda neile aega oma naftaimpordi ümberkorraldamiseks. Ent ühe ELi diplomaadi andmetel kasutab Saksamaa nüüd olukorda järeleandmiste saavutamiseks, mis tooksid kasu Saksamaa majandusele. „Algselt oli asja mõte anda Viktor Orbanile aega, ent nüüd on Saksamaa näinud selles omakasupüüdlikku võimalust. Saksamaa on hakanud suruma läbi… Venemaa sanktsioonide kitsendamist,“ ütles diplomaat. „Algne mõte oli panna Venemaa naftale embargo ja teha teatud perioodiks erand Ungarit varustavale Družba torujuhtmele, mis ühtlasi annaks Euroopa Komisjonile ja Ungarile aega erimeelsuste lahendamiseks.“

Kuna enamus Venemaa naftast jõuab Euroopasse laevatranspordiga, oleks laevatatava nafta embargol siiski märkimisväärne mõju. Ent suutmatus leppida kokku naftaembargos takistab ka sanktsioonide paketi teiste osade rakendamist, muuhulgas ka Venemaa suurima panga, Sberbanki lahtiühendamist SWIFT süsteemist.

Saksamaa kantsler Olaf Scholz püüdis reedel oma Twitteri postituses püstitada uusi küsimusi, kuidas saaks Saksamaa näidata oma toetust Ukrainale. „Kas vägivalda on võimalik võita vägivallaga? Kas on rahu võimalik ainult ilma relvadeta? Üks asi on kindel. Me toetame Ukrainat, et vägivald ei muutuks normaalsuseks.“

Allikas: The Telegraph