Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Teadur Martin Mölder: mida aeg edasi, seda keerulisemaks muutub Reformierakonnal kõrge toetustaseme hoidmine

-
01.06.2022
Poliitikute vastutustunne on nagu see pilt – kõik teavad, et need on Kaja Kallas ja Jüri Ratas, aga ega tõestada ei saa.
© Uued Uudised

Paljud inimesed imestavad, kuidas Reformierakonna toetus hirmsate hinnatõusude raames nii kõrge püsib – vähem saadakse aru, et liberaalsed hääled lihtsalt voolavad ühelt Kallaselt teisele ja vastupidi. Teadur Martin Mölder jagab omalt poolt selgitusi.

Tartu Ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teadur Martin Mölder märkis, et kui Kaja Kallase valitsus eelmise aasta jaanuaris ametisse astus, kerkis Reformierakonna toetus kiiresti korraks 35,5 protsendile. Pärast seda leidis aset pikk langus kuni Ukraina sõja alguseni välja. “Toonane tõus toimus samuti paralleelselt Eesti 200 toetuse langusega ning võib eeldada, et ka siis liikusid paljud Eesti 200 toetajad Reformi selja taha. Ka viimastel kuudel oleme näinud seda, kuidas Reformierakonna toetus on kasvanud ja Eesti 200 toetus on kahanenud,” rääkis Mölder.

Praeguseks on Reform jõudnud oma toetuses praktiliselt samale tasemele, kus nad olid 2021. aasta märtsi alguses ning praegu veel see kasvutrend püsib. “Samas on Eesti 200 toetuse langus pidurdunud ning nende reiting on viimased paar nädalat püsinud stabiilsena. Seega on viimastel nädalatel Reformierakond ilmselt ammendanud selle toetuslisa, mille nad Eesti 200-lt võiksid ära võtta ning mõnevõrra on toetust juurde saadud ehk ajutiste eelistuseta valijate ridadest,” ütles Mölder.

“Mida rohkem aga aeg edasi, seda vähem tõenäolisemaks muutub oravate toetuse jätkuv kasv ning ilmselt seda keerulisemaks – arvestades ka päevapoliitilist olukorda – muutub äärmiselt kõrge toetustaseme hoidmine. Ebaõnnestumine valitsuse kooshoidmisel, mis on ennekõike peaministri ülesanne ja vastutus, annaks uuesti eelise Eesti 200-le,” lisas Mölder. (BNS)