Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Brüssel andis järele ja miljoneid põgenikke võõrustav Poola saab oma taastusfondi raha kätte

-
02.06.2022
Poola on vastu võtnud suure hulga põgenikke ja vajab seetõttu Euroopa Komisjoni kinnipeetavat raha hädasti. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Euroopa Liit ei saanud enam kinni hoida Covidist taastumise rahastu raha Poolale, kes on vastu võtnud põhimassi ukraina põgenikke, ja seega saab Poola oma osa ühislaenust kätte.

Euroopa Komisjon kiitis kolmapäeval heaks Poola 35,4 miljardi euro suuruse COVID-i järgse majanduse taastamise abi, mida hoiti enam kui aasta kinni seoses Brüsseli arvamusega Poola kohtuvõimude sõltumatuse kohta.

“Euroopa Komisjon on täna andnud positiivse hinnangu Poola taastamise ja elastsuse plaanile,” seisis komisjoni avalduses pärast ühenduse volinike kohtumist.

Euroopa Komisjoni asepresidendid Margrethe Vestager ja Frans Timmermans olid otsuse vastu. Veel kaks volinikku ei osalenud hääletusel, väljendades oma reservatsioone, teatasid Euroopa allikad.

Avalduses märgiti, et Poola on lubanud tugevdada kohtuvõimude sõltumatuse teatud aspekte. Otsusega püüti lahendada vastasseis Brüsseli ja Varssavi vahel ajal, mil Euroopa Liit soovib säilitada ühtsuse tegelemisel Ukraina sõjaga, Ukrainaga külgnev Poola aga on olnud EL-i solidaarsusjõupingutuse eesliinil.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen sõidab neljapäeval Varssavisse, et tutvustada plaani, millega Poola saab EL-ilt miljardeid. EK teatas avalduses, et enne esimest makset peab Poola näitama lubaduste täitmist. (AFP-BNS)

Täiendatud! Euroopa Komisjonist ei maksa siiski head uskuda

Poola saab talle Euroopa Liidu COVID-19 taastefondist ette nähtud 35,4 miljardit eurot vaid tingimusel, et viib läbi õigusriigireformid, ütles neljapäeval Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

EK kiitis kolmapäeval Poola plaani heaks, mis on von der Leyeni sõnul tähtis, aga kõigest esimene samm, sest raha antakse kätte siis, kui reformid ja investeeringud on paigas. (AFP-BNS)