Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: ombudsman Ljudmila Denissova juhtum näitab, et kõmunäljas ajakirjandus haarab valeinfot ka “omadelt”

-
02.06.2022
Ülemraada inimõiguste ombudsman Ljudmila Denissova (vasakul) koos oma Vene kolleegi Tatjana Moskalkovaga 2019. aastal Kiievis.
© Scanpix

Ajakirjandus on suurel määral see, kes kujundab avaliku arvamuse. Seda eriti praegu, kus korjatakse üles kõik see, mis vooluga sobib, seda võimendatakse veelgi ja kultiveeritakse ise mõtlema eriti mitte harjunud inimese arusaam asjadest.

Ukrainast praegu tulevad avalikult saadaval olevad teated näitavad seda mehhanismi toimimist suurepäraselt.

Raada ametlikes kommünikeedes on teada antud ja lisaks on asja elavalt arutatud kohalikus meedias, inglise keeles ja veel – nimelt on vallandatud selgelt Arsen Avakovi leeri kuulunud Ülemraada inimõiguste ombudsman Ljudmila Denissova. Mis lahti?!

Asi on lihtne – otsene valeinfo tootmine on isegi Ukraina praegusele võimule ja isegi ajakirjandusele liig mis liig. Konkreetselt on asja tuum selle, et Denissova tootis uudiseid ja söötis seda toodangut edukalt maailma erinevatele meediakanalitele selle kohta, nagu oleks Vene agressorid vägistanud 11-aastase poisi ja sundinud viimase ema seda pealt vaatama. Ei mingeid tõendeid, nimesid ega midagi muud, mis viitaksid kuidagigi asja tõsiseltvõetavusele. Maailmameedia (ka siinne) korjas selle kohe üles, ühe esimesena „Newsweek“:

Paraku on tegemist siiski soliidse väljaandega ja veidi hiljem oli sama väljaanne siiski sunnitud tunnistama, et nüüd on Denissova nende lugude eest lahti lastud:

Täiesti kontrollimatult korjasid sama loo üles ka sellised väljaanded nagu Business InsiderThe Daily BeastThe Daily MailThe SunMetroThe Daily Mirror ja Yahoo News ja nagu öeldud, ka meie peavool teiste hulgas – see oleks nagu õpikunäide selle kohta, et igasuguste kuulujuttude üleskorjamine ei aita kaasa ajakirjanduse kui sellise usaldusväärsuse tõusule, seda eriti sellistes kriitilistes seisudes kui praegu. Selge on see, et info on sageli kallutatud, faktid on esitatud vales järjekorras ja koma on vales kohas, kuid otsene lausvale peaks olema taunitud ja sellest saadi Raadas aru.

Denissovalt pärineb neid lugusid  veelgi, eriti tuntud on lugu agressorite vägistamiskaasusest, kus ohvriks oli 1-aastane laps. Kohalikud ukraina ajakirjanikud tegid kindlaks ka Denissova info allika ja selleks osutus tema enda tütar, kes väidetavalt ei mäletanud midagi ega tahtnud sellest rääkida.

Kolumnist Caitlin Johnstone on sellist praktikat mitte lihtsalt väga halvaks ajakirjanduseks, vaid isegi sõjaõuduste propagandaks.

Mida meile meie tänapäev veel toonud on?

Sanktsioonid sellisel kujul ilmselt ei aita ja selle asemel, et midagi tõhusamat välja mõelda ja veel enam – sellist, mis enda terve(ma)ks jätab, pannakse tuimalt edasi. Kuivõrd tõhus võib olla võidelda kõhulahtisusega juurdepääsu piiramisega kemmergutele? Bloomberg annab teada, et Putini kasumid aina kasvavad ja seda tasemele, kus nad varem kunagi olnud ei ole!.

Suurbritannias on kõige selle taustal jõutud sinnamaale, et lastele on hakatud tõsimeeli otsima valgurikka toidu aseaineid ja ühe võimalusena nähakse lastele tõukude-tirtsude söötmist, iseasi, kuidas see lastele meeldib, neilt aga ilmselt ei küsita ja mõni roheagenda esindajast aktivist saab veel preemiagi.

Üks ametlik teade veel – Türgi pole oma rahvusvahelise kaalu olulise tõusuga oma senise nime kasutamisega enam nõus ja palus ümber teha – enam mitte Turkey, vaid Türkiye.

Andres Raid, ajakirjanik

Lisatud uudis

KIIEV, 2. juuni, BNS – Ukraina ülemraada riigi julgeoleku, kaitse- ja luurekomisjoni liikme Fedir Venõslavski sõnul oli Ljudmõla Denõssova Ukraina ülemraada inimõiguste voliniku kohalt vabastamise küsimus käärinud juba pikka aega, mistõttu saadikud tegid sellise otsuse, edastas portaal Unian kolmapäeval.

Denõssova asemele määratakse uus ülemraada inimõiguste volinik paari kuu jooksul.

“Tema tagandamise küsimus kääris juba pikka aega. Kohe alates pr Denõssova esimestest avaldustest Vene agressiooni laienemise tulemusena selle aasta veebruaris. Sest paljusid tema avaldusi tajusid poliitikud ja ühiskond ning ennekõike aitasid need vaenlast… Pr Denõssova, selle asemel, et täita asjatundlikult kodanike inimõiguste kaitsmise ülesannet, hakkas sel raskel vaenutegevuse ajal tegema kummalisi või poliitilise suunitlusega avaldusi. Rahvasaadikud on seda teemat juba pikka aega arutatud, seepärast tehti selline otsus,” selgitas Venõslavski.