Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Valitsuskriis Kaja Kallase moodi: mitte valitsus ei lähe laiali, vaid partneri ministrid saadetakse erru

-
03.06.2022
Päike loojus.
© Kuvatõmmis.

Peaminister Kaja Kallas on palju Eesti poliitikast segi keeranud, sealhulgas laiendades näiteks usaldushääletust paljudele eelnõudele, ja ka ühe koalitsiooni lõppu korraldab ta kummaliselt – tavaliselt astub kogu valitsus tagasi ja siis luuakse uus.

Reformierakonna liidri ja peaministri Kaja Kallase sõnul tegi ta reedel presidendile ettepaneku vabastada ametist keskerakondlastest ministrid Jaak Aabi, Tanel Kiige, Eva-Maria Liimetsa, Taavi Aasa, Kristian Jaani, Erki Savisaare ja Tiit Teriku.

Muidugi on Reformierakonna jaoks süüdi kõik teised. “Paraku selgus üleeile, et Riigikogus on kaks erakonda, mis isegi praeguses olukorras ei suuda end kokku võtta ja seista selle eest, et meie iseseisvus ja põhiseaduslikud väärtused oleks kaitstud,” ütles Kallas reede pärastlõunal.

Tegelikult seisid need erakonnad hoopis lastega perede eest, kelle eest Reformierakond ei seisa.

“Olen teinud ettepaneku Isamaale ja sotsiaaldemokraatidele alustada uue koalitsiooni kõnelusi. Seniks, kuni uut koalitsiooni ei ole, jätkavad allesjäänud ministrid vastavalt ministrite asendamise korrale. Eesti vajab stabiilset valitsust, kes saab tegeleda riigi ees seisvate suurte väljakutsetega,” lisas Kallas.

Kui sotsid paljastasid oma näo varakult, siis Isamaa sigatses vargsi viimse võimaluseni.

Aga päikesetõusuvalitsus siiski loojus. Ja otsustades Kaja Kallase viimaste päevade rääbaka välimuse järgi, sealhulgas teles (pildil), on ta segaduses ja löödud, ning otsus Keskerakond minema saata on pigem õel kättemaks kui läbimõeldud poliitiline samm.

“Kui Kaja Kallasele on vastumeelne tõsta peretoetusi, langetada kütuseaktsiisi ja pakkuda eestimaalastele leevendust ülikõrgele inflatsioonile, siis tuleks seda avalikult öelda või ise tagasi astuda,” kirjutas Ratas sotsiaalmeedias. “See olnuks aus ja riigimehelik samm, arvestades seejuures asjaolu, et peaminister on ise korduvalt tagasiastumisele viidanud.”

Täiendatud: President Alar Karis kohtus reedel Kadriorus peaminister Kaja Kallasega, kes andis riigipeale üle ettepaneku vabastada ametist kõik valitsuskoalitsiooni kuuluvad Keskerakonna ministrid.

Presidendi otsusega on ametist vabastatud keskkonnaminister Erki Savisaar, kultuuriminister Tiit Terik, majandus- ja taristuminister Taavi Aas, riigihalduse minister Jaak Aab, siseminister Kristian Jaani, tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning välisminister Eva-Maria Liimets.