Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Võrdsetest võrdsemad: minister Kersna leiab, et tõi jõhkralt seadusi rikkudes riigile hoopiski miljonites tulu

-
06.06.2022
Haridusminister Liina Kersna.
© Uued Uudised

Riigieelarve kontrolli erikomisjonis aru andmas käinud haridus- ja teadusminister Liina Kersna arvab, et ta on seadusi rikkudes kõike õigesti teinud ja riigile hoopis suurt kasu sisse toonud.

Komisjoni liige, EKRE saadik Peeter Ernits küsis ministrilt, et kas too võtab poliitilise vastutuse, kuna on riigile kiirtestihangetega miljonites kahju teinud. Minister ütles vastuseks, et ta ei kavatse vastutust võtta, sest on riigile oma tegevusega hoopis miljonites kasu toonud.

Kui rahvasaadik palus ministril täpsustada, mitu miljonit ta siis kasu tõi, vastas Kersna, et ta ei olevat seda veel kokku arvutanud.

Sellised ministrid on Reformierakonnal – ka seadusi rikkudes toovad nad väidetavalt riigile kasu.

Riigikogu EKRE fraktsiooni saadikud esitasid 12. mail riigiprokuratuurile ja kaitsepolitseile avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks haridus- ja teadusminister Liina Kersna suhtes.

Nad juhtisid avalduses tähelepanu, et 2021. aasta oktoobris sõlmis Liina Kersna koolidesse kiirtestide hankimiseks lepingu OÜ-ga SelfDiagnostics summale 5,1 miljonit eurot jättes seaduse kohaselt nõutava riigihanke menetluse korraldamata ja andes sellega hankelepingu sõlmimisel eelise OÜ-le SelfDiagnostics.

“2021. aasta novembris sõlmis Liina Kersna koolidesse kiirtestide hankimiseks raamlepingu OÜ-ga Medesto Logistics summas 2,3 miljonit eurot, jättes taas seaduse kohaselt nõutava riigihanke menetluse korraldamata ja andes sellega hankelepingu sõlmimisel eelise OÜ-le Medesto Logistics,” märkisid EKRE fraktsiooni saadikud avalduses.

2022. jaanuaris, muutis Liina Kersna OÜ-ga Medesto Logistics sõlmitud raamlepingut tellides OÜ-lt Medesto Logistics täiendavalt kiirteste kokku summas 1,2 miljonit eurot minnes EKRE hinnangul vastuollu hankelepingu raamlepingu nõuetega.

“Kokku sõlmis Liina Kersna ilma seaduse kohaselt riigihanke menetlust korraldamata ehk riigihanke menetluse nõudeid rikkudes hankelepinguid üle 8,7 miljoni euro suuruses summas,” kirjutasid EKRE fraktsiooni saadikud avalduses.

Nagu näha, rikkus Kersna seadusi korduvalt, kuid ka prokuratuur ei taha selles kuritegu näha.