Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Audit: e-valimised pole lõpuni turvalised

-
21.06.2022
ID-kaart
© UU

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tellis endale eeldatavalt meelepärase tulemusega auditi, et saada kinnitust Eesti e-valimiste turvalisusele. Ometi ei ole kõik korras isegi selle auditi hinnangul, sest raport andis otseseid soovitusi, kuidas seniseid tööprotsesse tõhusamaks ja veelgi turvalisemaks muuta.

Isegi IT-minister Andres Sutt (Reformierakond) oli sunnitud tunnistama, et kuigi auditi käigus ei ilmnenud kõrge riskiga murekohta ei tähenda see töö raugemist e-valimiste turvalisuse tagamiseks.

“Tehnoloogia areneb pidevalt, mistõttu tuleb järjepidevalt investeerida, et kõik olulised digiteenused nagu e-valimised oleksid kaitstud nii täna kui ka tulevikus. Audit toobki välja erinevad soovitused, kuhu rohkem tähelepanu suunata.“

„Selgus, et paaris kohas saaksime asju paremini teha. Näiteks toob audit välja, et valimiste infosüsteemi (VIS3) seansipikkus võiks olla lühem,“ ütles BNS-ile Riigi Infosüsteemi Ameti valimiste infosüsteemi arenduse osakonna juhataja Alo Einla.

Suurem osa tähelepanekuid ei olnud siiski tehnilist laadi, vaid töökorralduslikud ja õiguslikud ning puudutasid näiteks rollide ja rahastuse selgust.