Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

USA ülemkohus tühistas põhiseadusliku õiguse abordile

-
24.06.2022
Abort on USA-s on enim ühiskonda lõhestavaid teemasid.
© Scanpix

USA ülemkohus lõpetas reedel naiste põhiseadusliku õiguse otsustada abordi tegemise üle.

Kohus tühistas 1973. aasta istungi Roe vs Wade, mis pidas pühaks naise õigust otsustada abordi üle ning andis osariikidele loa ise otsustada, kas lubada või keelata vastavat protseduuri.

USA endine asepresident Mike Pence ütles, et abordi tegemise õigus on “saadetud ajaloo prügikasti” ning kiitis ülemkohtu otsust.

“Saates küsimuse abordist tagasi osariikidele ja rahvale, on ülemkohus muutnud õigeks ajaloolise vale ning taaskinnitas ameerika rahva õigust valitsed ise enda üle,” ütles Pence, kes on vabariiklaste tõenäoline presidendikandidaat ja üks häälekamatest abordivastase kampaania käilakujudest.

USA kesklääne piirkonnas asuvast konservatiivsest Missourist sai reedel esimene osariik, mis keelustas abordi vaid mõni tund pärast ülemkohtu otsust.

“Missourist sai riigis äsja esimene osariik, mis faktiliselt lõpetab abordi tegemise,” ütles osariigi peaprokurör Eric Schmitt Twitteris. “Tegu on monumentaalse päevaga elu pühaduse jaoks.”

Ilmselgelt on eelseisvatel kongressi vahevalimistel aborditeema üks kesksemaid teemasid.

USA president Joe Biden, kes demokraatliku partei esindajana on abordiõiguse tuline toetaja, ütles ta seisab jätkuvalt seaduslike võimaluste piires abordiõiguse eest.

Bideni sõnul ei ole ütles, et võitlus ei ole kaugeltki lõppenud ning kutsus kongressi võtma vastu seadust, mis muudaks Roe vs Wade’i kaasuse seaduseks. Ent demokraatidel ei ole piisavalt hääli senatis, et sellist seadust Bideni lauale saata.