Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Teadusajakiri: koroonavaktsiin mõjutab negatiivselt meeste viljakust

-
26.06.2022
Teadlased leidsid, et viie kuu jooksul pärast Pfizeri COVID-19 teist vaktsiinidoosi vähenes meestel spermatosoidide arv.
© Scanpix

Teadusajakirjas Andrology ilmunud uuringu kohaselt mõjutab COVID-19 vaktsiin meeste viljakust. Nimelt leidsid teadlased, et viie kuu jooksul pärast Pfizeri COVID-19 teist vaktsiinidoosi vähenes meestel spermatosoidide arv.

Varasemalt on kõik viited vaktsiinide mõjust viljakusele lükatud tagasi väitega, et selle kohta puuduvad usaldusväärsed tõendid. Varasemalt oli tehtud üks uuring, millega leiti, et spermatosoidide arvu languse võimalus pärast vaktsineerimist on väga väike. Samas oli see uurimus tehtud piiratud tingimustes – uuriti mehi ainult 70 päeva jooksul pärast teise vaktsiinidoosi saamist. Seda, mis juhtub kaks kuud pärast vaktsineerimist ei vaadeldud.

Teadusajakirjas Andrology ilmunud uurimuses vaadeldi aga mehi ka pärast 70 päeva möödumist teise vaktsiinidoosi saamisest. Tegemist oli Iisraeli viljakuskliinikute spermadoonoritega. Uurimusel oli neli etappi: vaktsineerimiseelne kontroll, 15-45 päeva järgne kontroll, 75-150 päeva järgne kontroll ja 150 päeva järgne kontroll. Uurimusest selgus, et 75-150 päeva jooksul alates teise vaktsiinidoosi saamisest hakkas spermatosoidide arv vähenema ja vähenes 15,4%. Spermatosoidide liikuvus vähenes 22,1%. 150 päeva pärast teist vaktsiinidoosi olid andmed vastavalt 15,% ja 19,4%.

Andmed on ainult Pfizeri vaktsiini kohta ja siin ei kajastu kolmanda doosi järgsed andmed.

Allikad: Epoch Times, Israel National News