Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Südasuvel on elekter sama kallis kui talvel – kas me oleme sooritamas kollektiivset enesetappu?

-
10.07.2022
Elektrisüsteemidesse tahetakse alati raha juurde, kuigimõnelgi kliendil on elektrikulu väiksem kui võrgutasu.
© Uued Uudised

Kaja Kallase valitsuse ajal on Eesti jõudnud absurdse majandamise tippu – elektri börsihinnad löövad rekordeid, valitsus ei võta midagi ette, et hinda mingilgi moel alla saada ja rahvas maksab sõnakuulelikult, samas kui teistes maades on rahvas sellise sigatsemise peale ammu tänavatel.

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas on esmaspäeval päeva keskmine elektri hind 415,65 eurot megavatt-tunni eest, viimati oli elektri hind nii kõrgel mullu detsembris.

Esmaspäeval on elekter kõige kallim hommikul üheksast kümneni, kui megavatt-tunni eest tuleb maksta täpselt 550 eurot. Kella 11 ja 12 vahel on hinnaks 549,9 eurot, kella 16 ja 17 vahel 549,91 eurot ning tund hiljem 549,99 eurot.

Päeva keskmine hind on 415,65 eurot, mis on tänavune kõrgeim päeva keskmine hind. Rekord pärineb mullu 7. detsembrist, kui päeva keskmine hind oli 469 eurot ning tõusis hommikutundidel korraks ka üle 1000 euro megavatt-tunni eest.

Esmaspäeval on madalaim elektrihind hommikul neljast viieni, kui megavatt-tund maksab 234,08 eurot.

Lätis, Leedus ja Soomes on esmaspäeval täpselt sama elektrihind, Rootsis on see samas kahes hinnapiirkonnas päeva keskmisena vaid 7,45 eurot.

Juunis oli kõrgeim päeva keskmine hind 264 eurot, juulis senini 288 eurot.

Kommenteerides praeguste võimuläbirääkimistel välja pakutud plaane, oli EKRE esimees Martin Helme väga kriitiline: “Elektri hinna saaks Eestis väga odavaks üsna kiiresti – selleks on vaja valitsuse otsust, et Eesti Energia müüks väiketarbijale elektrit fikseeritud hinna eest ja teha nulliring CO2 hinnale, et CO2 komponent sealt elimineerida. Nii me saaksime elektri hinna 30 euro kanti.

Aga nüüd me näeme, et valitsus räägib suurusjärgust 130–150 eurot ja seda ka talveperioodil, ja siis mingisugusest kompensatsioonimehhanismist, ja see elektriturureformi jutt. Ma ei näe ka koalitsioonileppes ühtki maksualandust, mis oleks olnud tõhus meede kütusehindade alandamiseks,” lausus Helme. (ERR)