Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Partnerid nõuavad Reformierakonnalt võrdset ministrikohtade jaotust – ju siis on neid pügada püütud

-
11.07.2022
Reformierakond muutub üha ülbemaks, aga kunagi tuleb ka nende mihklipäev.
© Uued Uudised

ERR kirjutas pühapäeval, et sotsid ja Isamaa soovivad ministrikohtade võrdset jaotust, mis näitab, et Reformierakond on ka sellega vähemalt püüdnud uusi partnereid nö lohku tõmmata. Vastusvaldkondi võib valitsuses jagada nii, et iga võimuliitu kuuluv erakond saab võrdse arvu ministrikohti või vastavalt esindatusele riigikogus.

Poliitikud peavad mõistlikuks võrdset kohtade jaotamist. Selle tõi Eesti poliitikasse esmakordselt Jüri Ratas, kes pakkus oma teises valitsuses kõigile viite kohta. Taavi Rõivase teises valitsuses oli näiteks kaheksa reformarit, samapalju sotse, IRL-il oli neli kohta ja üks minister oli erakonnatu. Rõivase esimeses valitsuse oli 12 reformarit ja seitse sotsi.

Isegi kui portfellid jaotatakse võrdselt, on tähtsad ka vastutusalad. Uue valitsusliidu erakonnad peavad ministrikohti jagades kõige olulisemaks toimetuleku, energiakriisi, julgeoleku ja rahandusega tegelevate ministrite portfelle.  Reformierakonna juhatuse liige Hanno Pevkur rääkis, et kõik ei pruugi saada just neid vastutusvaldkondi, mida soovivad ja lisaks peab ka peaminister partnerite poolt väljapakutud ministrikandidaate heaks pidama.

Reformierakond üritab seega oma väikeseid partnereid lõa otsa panna.

Täiendatud: esmaspäeval selgus, et Reformierakond valis 5-5-5-variandi, kuid partnerite pühapäevane nõue näitab, et see tuli neil välja võidelda.